Nedimović: Produžićemo Uredbu o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS

Uredba kojom su cene osnovnih životnih namirnica “zamrznute” na nivou od 15. novembra važi do 8. februara, ali Vlada razmatra da i posle toga bude produžena, najavio je jutros gostujući na TV Prva ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Razmatramo da produžimo za još jedan interval“, rekao je on.

Vlada je u novembru ograničila cene kristal šećer kristal, brašna tip T-400, jestivog suncokretovog ulja, svinjskog mesa – but i UHT mleko sa 2,8 procenta mlečne masti. Ograničenje znači da cene ne smeju da prelaze nivo cena koje su bile na dan 15. novembra prošle godine.

Ograničenje cena utvrđeno je kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu i ne odnose se na snižene cene, već na redovne, odnosno cene pre sniženja.

Uredba se odnosi na period od 60 dana, a ovom odlukom predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smeju isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Nedimović je, osim toga, jutros najavio i dve mere koje je država spremila da bi olakšala poljoprivrednicima kada se radi o kupovini azotnog mineralnog đubriva, koje je i do tri puta skuplje nego pre godinu dana.

„Pregovaramo sa devet ili deset poslovnih banaka, dajemo kratkoročne kredite za nabavku đubriva do tri godine, grejs period može biti do godinu dana, sa nula posto kamate, država finansira kompletnu kamatu. Ako vas tona đubriva košta 920 ili 930 evra, ako uzmete keš preko banke možete da đubrivo nabavite za 850 evra. To vam spušta cenu za nekih 70 do 80 evra po toni”, rekao je Nedimović.

On je naglasio i da će za deset odsto biti ukinuta carina za nabavku azotnih đubriva iz trećih zemalja, odnosno arapskog sveta i sa Dalekog istoka.

“Cena uree je 620 ili 630 dolara po toni u Konstanci i na Crnom moru. To ne može odmah da se oseti kod nas, ali će biti za tri ili četiri nedelje, odraziće se i na cene ovde i one će ići još dole”, naglasio je Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari