Nedimović: U Srbiji nulta tolerancija na GMO 1Branislav Nedimović : N1

Srbija ima nultu toleranciju na proizvodnju i trgovinu genetski modifikovanim organizmima, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i naglasio da postoji poseban zakon koji reguliše tu oblast.

Nedimović je, obrazlažući set zakona iz njegovog resora u Skupštini Srbije, poručio da priče u javnosti koje se vezuju za član 5. izmena i dopuna Zakona o bezbednosti hrane „ne stoje“.

„Molim vas kao Boga ne uznemiravajte javnost. Neka je na čast onome ko pokušava da naruši fitosanitarnu sigurnost ove zemlje. Nulta tolerancija je i na prozivodnju i trgovinu GMO“, naglasio je Nedimović. Oblast bezbednosti hrane jedan je od prioriteta Ministarstva poljoprivrede i Vlade Srbije kroz pregovaračko Poglavlje 12, naveo je Nedimović i najavio da u tom sektoru sledi „veoma ozbiljna reforma“.

On je podsetio da Srbija do decembra 2018. godine nije imala akreditovanu laboratoriju za kontrolu kvaliteta mleka. „Do aprila – maja dobićemo akreditovanu državnu nacionalnu referentnu laboratoriju za kontrolu ostale hrane. Imamo fitosanitarnu laboratoriju tako da se taj sistem direkcije nacionalnih referentnih laboratorija polako zaokružuje“, rekao je Nedimović.

Po njegovim rečima, jednu državu nezavisnom čini to što u svakom trenutku, sa aspekta fitosanitarne i veterinarske bezbednosti, može da se kaže da ima instituciju i najsavremenije uređaje za utvrđivanje šta se sve uzgaja na prostoru Srbije i „šta pokušava da se uveze“.

Nedimović je rekao da, u pogledu vrsta hrane, izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane utvrđuju podelu poslova kontrole između resora Ministarstva poljoprivrede i njegovih institucija na nižem nivou i Ministarstva zdravlja. „Mora se tačno znati ko šta kontroliše na tržištu“, rekao je Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari