Negotin: Lokalna samouprava propisala mere štednje 1Foto: S. M. J.

U cilju realizacije plana štednje odnosno smanjenja potrošnje električne i toplotne energije u Opštinskoj upravi opštine Negotin, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština Negotin i osnovnim i srednjim školama, propisane su mere koje će se primenjivati do 31. marta iduće godine.

Od ponedeljka, 19. septembra u Opštinskoj upravi, javnim preduzećima, ustanovama, osnovnim i srednjim školama u negotinskoj opštini, prema naredbi Opštinskog veća Negotin, svi klima uređaji biće van funkcije i zabranjeno je korišćenje grejalica i drugih grejneih tela na struju tamo gde ima centralnog grejanja.

Ovom naredbom se rukovodiocima Opštinske uprave opštine Negotin, rukovodiocima deljenja i direktorima javnih preduzeća i ustanova, osnovnih i srednjih škola, nalaže da, u cilju mera štednje, prilagode radni prostor i hodnike tako da se korišćenje električne energije svede na najnižu moguću meru.

Propisano je i da se nakon završetka radnog vremena svo osvetljenje i svi električni uređaji moraju gasiti, osim minimalno neophodnog osvetljenja i uređaja koji po prirodi posla moraju biti stalno uključeni , kao što su računarski serveri, računari i oprema koja vrši zapis video nadzora.

Radi uštede električne energije, kako se navodi u naredbi, ne koristiti osvetljenje u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svetlosti i ne postavljati tamne zavese i predmete koji zaklanjaju prirodnu svetlost od prozora.

Naloženo je takođe da se danju ne spuštaju roletne, radni stolovi postave tako da zaposleni mogu da koriste dnevnu svetlost i isključivati osvetljenje kada u prostoriji niko ne boravi, kao id a se izvrši zamena običnih živinih sijalica LED rasvetom.

Ograničen je rad dekorativne rasveta na fasadama svih javnih objekata i spomenika kulture, bilborda i svetlećih reklama i novogodišnjeg osvetljenja na najviše četiri sata dnevno.

Naredbom Opštinskog veća Negotin otkazuju se svi večernji treninzi sportskih ekipa koji se održavaju u sportskim halama i školskim salama posle 19 časova, dok se za treninge u periodu do 19 časova može koristiti samo 50 odsto instalirane rasvete.

Ovo ograničenje ne važi jedino za zvanične utakmice timova, a naloženo je i da se u ovim objektima, tamo gde to nije učinjeno, obične živine sijalice zamene LED rasvetom.

Javna rasveta biće isključena na otvorenim sportskim igralištima i ovo ograničenje ne važi jedino za zvanične utakmice timova.

Primena mera štednje električne i toplotne energije traje do 31. marta naredne godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari