Nejasno šta Srbija dobija podelom Gazivoda

Da li Vašingtonski sporazum srpskoj strani donosi benefite kada je reč o jezeru?

Ostavite komentar


  1. Pa sve firme i objekti na Kosovu zakonski pripada Republici Srbiji ali mi od toga nemamo nista zato sto nemamo kontrolu nad tom teritorijom. Ova vest od „podeli jezera kao snabdevaca vodom i elektricnom energijom“ po meni znaci da se zakonski Srbija odrekne polovine Gazivoda dejure, a da defakto Srbija dobije koriscenje polovine resursa. Mislim da je situacija daleko jednostavnija nego sto ovaj tekst to pokusava da predstavi ali vise me nista ne cudi posto ovde samo mozemo procitati vesti koje su protiv bilo cega sto vlada Srbije uradi.

    1. A zasto ti i tvoj prvorodjeni ocekujete PRAVEDNU ODLUKU amera, kada se zna da su oni stvorili ovu novu drzavu (ups Pristinu)

      1. Jeste situacija jednostavna jer je ključna stvar data u delu Sporazuma koji kaže da se potpisnici obavezuju da će sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD. I tu je kraj svih budućih i sadašnjih nedoumica. Ministarstvo SAD će odlučivati o svim resursima, tako da vlada Srbije koja do sada nije ništa uradila, može i dalje da ne postoji, po ovom i drugim pitanjima vezanim za Kosovo.

  2. Sve ovo, u Vašingtonu je jako mistično. Svaki pravni ili bilo koji akt tumači se u celini. Nij+ko do sada nije ojavio celinu sporazuma koji je tamo potpisan,

  3. Prvo, kosmetski Albanci su dalekovido pre izgradnje nasipne brane na Gazivodama „Trampili“ deo Kosovske oblasti pretežno naseljen Albancima (Preševo, Medveđa i Bujanovac) za čisto Srpski Ibarski Kolašin koji će kasnije potopiti i proterati preko 30.000 lokalnih Srba bez ikakve nadoknade. Jezero je potopilo na desetine Srpskih sela i čuvenim manastirom Jelene Anžujske sa najvećim zvonikom i zvonom koje i danas tužno zvoni kada su vode nemirne. Isti zvonik i zvono se nalaze u Kotoru.
    Drugo. Vodu i električnu energiju koriste isključivo Albanci za piće u Prištini, navodnjavanje Kosovske Doline i hlađenje TE Obilić. Tek ove godine se vodom sa jjezera snadbeva i Zvečan i ako je jezero tik iza brda.
    Treće. Za evo 21.god.Albanci nisu platili ni jedan litar vode ni jedan kilovat. U pitanju je nekoliko milijardi evra. Zato nisu prihvatili i neće prihvatiti Srpsku Zajednicu Opština jer bi maleni Zubin Potok i Gračanica ubirali sav novac od potrošene vode i struje dok bi vlastima u Prištini plaćali porez na dobit i LD.
    Zato se i plaše podela jer bi morali da plaćaju vodu i struju Srbbiji i ne samo to već bi Srbija faktički određivala koliko i kako bi vodu i struju raspoređivala u zavisnosti od kooperativnosti Prištine prema preostalim Srbima i srpskim svetinjsma.
    I najzad voda u jezeru dotiče iz sroske reke Ibar i u tih 20% teritorije jezera se nalazi 4/5 ukupnog kapaciteta jezera. Sami ste napisali da je branu i hidrocentralu gradila Srbija i da kredite uredno i danas vrsća.
    Dakle, Albanci neće besplatno kao do sada koristiti vodu i struju. Dobit će podjednako deliti Beograd i Priština kao i ZSO i radnici će i dalje biti lokalni Srbi jer tamo Albanaca uopšte nema.
    U slučaju da ni preko Zajednice Srpskih Opština ni eventualnim razgraničenjem ili nepoštovanja dogovora u Beloj Kući onda Srbija jednostsvno može kod Ribarića skrenuti reku Ibar kanalom Ibar-Raška-Ibar i isušiti Jezero Gazivode! Tako nešto su uradili Uzbeci i branama na reklama Amu Dajri i Sir Dajri gotovo isušili Aralsko Jezero. Slično postupa i Erdogan pregradivši Tigar i Eufrat sa preko 20 brana tsko da zahvata preko 80% vode a Sirija i Irak dobijaju tek kapljice.

  4. Novi Pazar, Raška, Bogutovac, Konarevo, Kraljevo, pola Čačanske opštine, Kruševac, ceo Podibar i pomoravlje ostaju osakaćeni ovim sporazumom.

    Ibar i Kosovo nemaju nikakve veze.

    Poklanja nešto što nije njegovo zarad održanja na vlasti.

    Ima to da se nadje u američkim dokumentima, neka budala je debelo zabrljala planirajući invaziju USA na Kosovo. Nije videla nadmorsku visinu na karti i nije videla da je to bezvodna visoravan. Tu nema zivota ne za 2 miliona koliko pričaju da ima nego ni za nešto malo više od 500 000 koliko ih stvarno ima.

    Sada kada su došli i videli da tu ne može da bude država, pokušavaju da otmu Ibar.

    Poslali su nekog komandanta Zelju da plaši narod i da ne sme da se buni, Ibar sada i zimi može da se pregazi, voda je puna fenola, mladići ostaju sterilni, Snežana juri stanove po Beigradu baš je briga za izbornu bazu.

    O Srbijo šta si dočekala, kukavna ti majka

    1. Novi Pazar i Raška imaju reku Rašku a Kraljevo imaju, doduše zagađen Ibar od Trepčinih olovnih jalovišta i Moravu.
      Problem je u tome što su Ibatski Kolašin i Mitrovicu, Zvečan i Leposavić koji nikada nisu bili ni Turski ni Albanski trampili za opštine koje su pripadale Kosovskom Vilajetu i Kosovskoj Oblasti.
      Da se ne ponsvljam ta „Neplodna Visoravan“ je postala plodna zahvalbujući srpskoj reci Ibar i grad bez pijaće vode izrastao u kosmetsku metropolu sa oko 300.000 stanovnika i to Albanaca sa svega 50-tak Srba. Kada bi isušili Jezero Gazivode Prištevci bi pocrksli od žeđi, Kosovska Dolina postala Sahara a Termoelektrane Obilić se zapslile i svo KiM ostali bez struje.
      Naravno da je to radikalan potrz koji bi nas udaljio od Evrointegracija.
      Druga mogućnost je da opštine Zubin Potok, Severna Mitrovica, Zvečan i Leposavić sa Jezerom Gazivode ostanu u Srbiji a sa vodom i strujom praktično „Kupimo“ ZSO +++ sa izvršnim ovlašćenjima za preostalih 6 srpskih opština i ono najvažnije Eksterotijalnost SPC i njenih metoha.
      Ostaje još Briselski Sporazum i ZSO u kojim će upravljati i prihodovati opštine Zubin Potok i Gračanica a Prištini samo plaćati porez na LD i dobit.
      Dakle, ovo je za sada nsjbolje rešenje da se prihod od vode i struje deli po pola i da Srbi ostsnu na svojim radnim mestima, što će biti dobar model i za RMK „Trepča“ jer se olovo topi iz rude sa 6 rudnika na srpskoj tdritoriji i svega 3 na albanskoj i skoro 90% rsdnika u RMK „Trepča“ su Srbi.

    1. Pa zbog Termoelktrana u Obiliću je izgrsđena brana i Jezero Gazivode. Površinskim kopom Belaćevac i TE Obilić je isterano sa svojih ognjišta oko 30.000 Srba i isto toliko je proterano sa svojih vekovnih ognjišta i iz Ibsrskog Klolašina a tim načinom su isterali Srbe iz dline reke Beli Drim za ptrebe Hidroelektrane u Kuksu u Albaniji. Tako se smanjivao broj Srba na KiM.
      Intersantno je da se u dolini reke Lepenac trebala izgrsditi ista nasipna brana i Jezero kao Gazivode ali se odustalo zbog zbog gusto naseljenih Albanaca. Takođe je trebalo izgraditi termoelktrane i površinski kop Drenica i Srbica ali se iz istog razloga odustalo. Zanimljivo je da je stavljen moratorijum na izgradnju tih elektrana i površinskih kopova koje bi finansirao konzorcijum USA generala Veslija Klarka. Čuveni Rašić bivši političar je uhapšen zbog prodaje MHE u Radavcu kraj moje Peći (koju je izgradila i bili vlasnici moja porodica) i MHE „Kožnjar“ u Žuru kraj manastira Visokih Dečana – taj put do Žura se planira da se produži do Plava.
      Narovoučenjie: – sve što se na KiM radilo, radilo se na štetu Srba, od zabrane povratka izbeglih Srba tzv. Kolonista, potapanje Ibarskog Kolašina, potapanje Jablanice, površinski kopovi i TE Obilić, pad Rankovića i proterivanje na desetine hiljada policajaca, smanjenje graničnih garnizona sa samo u mojoj Peći preko hiljadu oficirskih porodica koji su živeli u najlepšim i najvećim zgradama… I ZEM – zadruge i veluki poljoprivredni kombinati su stvarani da bi se stpskom seljaku oduzimala zemlja a oni proterivani. Uz tzv. Pozitivnu Diskreciju kada se zapošljavalo 8 Albanaca i po jedan, Srbin, Crnogorac, Bošnjak ili Rom. Naravno da su svemu tome kumovali najviše Srbi.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.