Nema blokade, meštanima Ćelija ponuđeno prelazno rešenje 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Pošto su danas sa predstavnicima Grada Kruševca i Vodovoda postigli dogovor o prelaznom rešenju za vodosnabdevanje njihovog sela, meštani Ćelija odustali su od blokade magistralnog puta Kruševac-Brus.

Pošto su tri dana protestovali zaustavljajući i blokirajući saobraćaj na pomenutom putu, predstavnici meštana sastali su se danas sa gradonačelnicom Jasminom Palurović i direktorom Vodovoda Vladimirom Milosavljevićem.

Jedan od predstavnika meštana, koji je učestvovali na sastanku, Ivan Radojević, rekao je agenciji Beta da je postignuto privremeno rešenje da se bazen sa koga se snabdeva selo dopunjava iz cisterni.

„Vodovod je takvo rešenje primenio poslednjih dana i funkcionisalo je. Dogovorili smo se, takođe, da krajem marta sledeće godine počne da se radi cevovod i rekonstrukcija cele mreže“ dodao je on.

Jedna od meštanki koja je prethodnih dana učestvovala u blokadama puta, Biserka Tufegdžić, rekla je za Betu da su meštanima čija su vozila i traktori prethodnih dana bili na blokadi, danas uručena obaveštenja iz policije da treba plate kaznu zbog učinjenog saobraćajnog prekršaja.

U pomenutom pozivu iz policije je navedeno da je, za učinjeni saobraćajni prekršaj kojim se ugrožava bezbednost drugih učesnika u saobraćaju i predstavlja smetnju za normalno odvijanje saobraćaja i kretanje pešaka, predviđena kazna od 5.000 dinara, odnosno duplo manje ako se plati u roku od osam dana.

I Ivan Radojević je potvrdio da mu je stigao pomenuti poziv i dodao da je za to čuo tek kada se vratio sa sastanka u Gradskoj upravi.

Meštani Ćelija i Nabrđa, deo njih, u ponedeljak su najpre zaustavili saobraćaj u jednoj traci, a potom u utorak i sredu održali dvosatne blokade magistralnog puta Kruševac – Brus, zbog problema u vodosnabdevanju.

Posebno su nezadovoljni jer žive u selu Ćelije, pored istoimenog jezera sa koga se Kruševac i pola Rasinskog okruga snabdevaju pijaćom vodom, a oni „muku muče“ već 15 godina.

Objasnili su ranije da je ovoga leta bilo neizdrživo, a da tri dana pred protest uopšte nisu imali vodu.

Prema navodima nadležnih iz Vodovoda, sistem za vodosnabdevanje izgrađen je 1984. godine, projektovan je bio za 80 domaćinstava tog sela, sada ih je priključeno 136, a ima i nelegalnih priključaka i neracionalne potrošnje.

Podsetili su da su objekti na tom sistemu dotrajali i nedovoljnog kapaciteta, a da je na osnovu ranijeg rešenja za njegovu rekonstrukciju, koja je započeta, potrebno oko 45 miliona dinara.

Za trajno rešenje potrebno je, kako je navedeno, da se uradi rekonstrukcija potisnog cevovoda od 5,5 kilometara, nabavi nova pumpa za potiskivanje vode te izgradi nov rezervoar zapremine minimum 120 kubika na postojećoj lokaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari