Brend C&A odlazi iz Srbije: Švercovali kinesku robu, oštetili budžet za šest miliona evra 1Foto: Pixabay/Stevepb

Modni lanac C&A sprema se da ode iz Srbije, nakon što je država otkrila da su švercovali kinesku robu i na taj način oštetili budžet Srbije za šest miliona evra, preneli su danas mediji.

Iz Uprave carina Srbije za Danas kažu da su prošle godine otkrili zloupotrebe koje su godinama unazad vršene tako što su službenici jedne inostrane modne kompanije zajedno sa službenicima jedne špediterske firme zloupotrebljavali pečate i memorandume ove dve kompanije.

“Na taj način, uvozeći drugu tekstilnu robu, napravili su štetu za državni budžet samo na osnovu neplaćenih uvoznih dažbina u visini od najmanje šest miliona evra”, ističu u Upravi carina.

Oni su, kako kažu, dostavili izveštaj sa pratećom dokumentacijom nadležnim istražnim organima.

“Nemamo saznanja da je u zloupotrebama učestvovao i neko od zaposlenih iz carinske službe, ali će i to biti predmet istrage koja je u toku”, ističu u Upravi carina i dodaju da u skladu sa zakonom nisu u mogućnosti da iznose podatke o pravnim ili fizičkim licima do okončanja prekršajnog i, eventualno, krivičnog postupka.

Mediji pišu da je pitanje dana kada bi firma mogla da zatvori vrata i 130 radnika ostavi na ulici.

Uprava kompanije je, kako piše Blic, sazvala u ponedeljak popodne sastanak na kom je saopšteno da bi brzo mogla da prestane sa radom.

Kompanija C&A otvorila je prvu prodavnicu u Srbiji 2012, u APR su registrovani od 2011, a imaju 14 filijala širom Srbije, uglavnom u šoping centrima.

Firma je u stopostotnom vlasništvu austrijske kompanije Retvicon, a poslednju godinu za koju postoji finansijski izveštaj, 2020, završili su sa 146 radnika i u gubitku od 227 miliona dinara.

Godinu pre toga neto dobitak kompanije bio je malo veći od 105 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari