Nemačko-srpska privredna komora: Oko 95 odsto nemačkih preduzeća ponovo bi investiralo u Srbiji 1Foto: Pixabay/Jarmoluk

Rezultati najnovijeg istraživanja o poslovnom okruženju i investicionom potencijalu u Srbiji koje je predstavila danas nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) pokazuju da bi 95 odsto nemačkih preduzeća ponovo investiralo u Srbiji.

AHK Srbija sprovela je tokom marta i aprila ove godine istraživanje o privrednom ambijentu u Srbiji među kompanijama njenim članicama, koji su pokazali da se ocena ekonomske situacije u Srbiji za 2022. godinu nije pogoršala.

Rukovolidac privrednog odeljenja Ambasade Nemačke u Srbiji Denis Kajzer istakao je da sprovedena anketa predstavlja sve ono što Ambasada Nemačke radi poslednjih godina, a to je poboljšanje ekonomskih odnosa sa Srbijom.

„Nemačka je najveći spoljnotrgovinski partner Srbije sa investicijama u poslednjih 20 godina u vrednosti od 3,7 milijardi evra“, rekao je Kajzer.

On je podsetio na rezultate anekte koji pokazuju da se cena energije procenjuje kao najveći rizik za dalji privredni razvoj i rekao da se Nemačka i Srbija mogu nositi sa ovim problemom tako što će ulagati u obnovljive izvore energije.

„Vidmo da stalno postoje novi tenderi u oblasti obnovljivih izvora energije. Želimo da Srbiju podržimo u investiranju u ovu oblast“, rekao je Kajzer.

Dodao je da je drugi najveći rizik za dalji privredni razvoj Srbije korupcija, kao i da se Srbija nalazi na listi visoko ispred Crne Gore i Severne Makedonije po stepenu korupcije.

„Stalno slušamo o problemima u vezi sa izborom tendera zbog korupcije koja je prisutna u Srbiji. Srbija mora da radi na temi korupcije i energentima ako želi da pristupi EU. Mi smo spremni da zajedno radimo na otklanjanju postojećih prepreka na putu ka EU“, rekao je Kajzer.

Prilikom ocenjivanja faktora koji utiču na poslovanje u Srbiji, rezultati ankete pokazuju da su najlošije ocenjene borba protiv korupcije i kriminala, pravna sigurnost, transparentnost u javnim tenderima, efikasnost poreskog sistema i poreske uprave, kao i raspoloživost radne snage.

Zadovoljavajuće ocene nemačko-srpskih kompanija dobili su kriterijumi koji se odnose na tržište rada u Srbiji. Kompanije su zadovoljne sa kvalifikacijom i motivacijom zaposlenih, njihovom produktivnošću, kao i akademskim obrazovanjem.

Kada je reč o razvoju poslovanja i dodatnom zapošljavanju u ovoj godini, 49 odsto anketiranih kompanija planira povećanje broja zaposlenih, 46 odsto kompanija ne planira nikakve promene u broju zaposlenih, dok samo pet odsto ispitanih pretpostavlja da će broj zaposlenih u njihovim kompanijama opadati.

Uprkos posledicama koje je izazvala pandemila korona virusa, kao i posledica sukoba u Ukrajini koje se odražavaju na privredu na globalnom nivou, polovina anketiranih (52 odsto) svoje poslovanje ocenila je dobrim, a samo jedan odsto nedovoljno dobrim.

Takođe, tokom 2022. godine 46 odsto anketiranih preduzeća planira uvećanje investicija, dok samo 10 odsto najavljuje smanjenje investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari