Nešić (Zajedno): Izmene i dopune zakona o ozakonjenju objekata ne staju na put nelegalnoj gradnji 1Nikola Nešić Foto: Zajedno

Poslanik stranke Zajedno u Skupštini Srbije Nikola Nešić rekao je danas da Predlog zakona o dopunama Zakona o ozakonjenju objekata ne staje na put nelegalnoj gradnji, već vodi ka stvaranju još većeg jaza između građana koji su gradili i grade legalno, i građana koji su gradili nelegalno.

On je, kako je saopšteno, na zasedanju skupštinskog Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije rekao da se u Predlogu zakona o dopunama Zakona o ozakonjenju objekata ne poštuje uobičajena procedura da zakon „odleži“ 15 dana, već se „gura po hitnom postupku“.

„Iznuđeno rešenje predviđeno ovim Zakonom je da se bez dobijanja rešenja o ozakonjenju objekata, objekti koji su nelegalno izgrađeni, bez obzira na vreme kada su građeni, dakle i objekti građeni posle 2015. godine, mogu uz dobijanje samo potvrde priključiti na struju, gas, vodu. Ionako obesmišljen postupak ozakonjenja je ovim dopunama Zakona dodatno degradiran, jer većina ljudi koji su nelegalno gradili legaliziju svoje objekte upravo da bi se priključili na struju, vodu i gas“, istakao je Nešić.

On je rekao da su zakonska rešenja naklonjena nelegalnoj gradnji.

„Da bi se dobili svi papiri i počela legalna gradnja, u zavisnosti od lokacije, potrebno je do 10.000 evra. Da bi se ozakonio nelagalan objekat koji ima do 100 kvadrata potrebno je 5.000 dinara, pa stoga i ne čudi ovaj podatak da milioni nelegalnih objekata čekaju na neki novi zakon i na ozakonjenje ili na priključenje“, rekao je Nešić.

Dodao je da je predlog za rešenje problema koje nije populističko, ali je jedino moguće da se stane na put nelegalnoj gradnji, to da se smanje naknade za dobijanje građevinske dozole i povećaju naknade za ozakonjenje nelegalnih objekata i to tako da se nikome ne isplati da gradi nelegalno.

„Građevinska ispekcija mora da radi svoj posao i da prijavljuje i kažnjava nelegalnu gradnju“, ocenio je Nešić.

Novina u predlogu zakona je, kako je rekao, to da će se prilikom zahteva za legalizaciju uzimati u obzir da li je neko na taj način „rešavao svoje stambene probleme“.

„Kako će se utvrditi da su rešavali svoje stambene potrebe time što su gradili nelegalno? I da li je opravdanje za to da neko gradi nelegalno to da rešava svoje stambene potrebe, a šta je sa svim onim ljudima koji su gradili i grade legalno, a pritom rešavaju svoje stambene potrebe?“, zaključio je Nešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari