Nezavisnost: Menadžment Fijata pokazao aroganciju 1Foto: Fonet

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ uputio je otvoreno pismo premijerki Ani Brnabić povodom štrajka u Fijatu u kojem ističu da je menadžment te kompanije pokazao „svu aroganciju“ i da je država nespremna da od njih zahteva poštovanje zakona.

Pismo prenosimo u celsoti:

Poštovana predsednice, štrajk radnika FIAT Krajsler automobili Srbija, koji je prevazišao okvire fabrike i zainteresovao javnost u čitavom regionu i u Evropi, pokazao je svu aroganciju menadžmenta kompanije FIAT.

Takođe i nespremnost države da od ove kompanije zahteva striktno poštovanje zakona i manipulisanje radnicima od strane organizatora štrajka, Samostalnog sindikata u FIAT Krajsler automobili Srbija.

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ čiji clanovi udestvuju u štrajku, snažno podržava opravdane socijalne zahteve radnika FCA, zahteva od menadžmenta kompanije FIAT da odmah započne pregovore sa radnicima, kako bi se štrajk okončao sporazumom u skladu sa Zakonom o štrajku.

Način na koji ste pokušali da posredujete oko podetka pregovora dve strane u sporu, pokazao se neuspešnim, jer su radnici FIAT Krajsler automobili odbili da prihvate predlog Vas i ministra Kneževica da se štrajk “zamrzne” pa da se nakon početka radaza počnu pregovori. U teoriji i praksi štrajkova u savremenoj Evropi, takav način rešavanja štrajka nije zabeležen. Da ste imali kvalifikovanog savetnika za industrijske odnose, on bi Vam rekao da u zakonu ne postoji termin zamrzavanja štrajka i da se štrajk okončava pregovorima za pregovaračkim stolom i potpisivanjem sporazuma strana u sporu. Takođe bi Vas savetovao da hitno pozovete na sastanak lidere dve sindikalne centrale i predsednike Granskih sindikata čiji članovi učestvuju u štrajku, umesto da na razgovor pozivate samo predsednika Samostalnog sindikata.

 U svim izjavama i nastupima u javnosti, Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ zahtevao je od države da obezbedi primenu zakona, koji treba da važi za sve privredne subjekte pa i za inostrane kompanije. Kada menadžment FIAT-a ne ispoštuje nalog Inspekcije rada da u skladu sa Zakonom o štrajku stupi u pregovore sa štrajkačkim odborom, to zanali da je uručen pravni sistem i u tom slučaju je izvršna vlast bila u obavezi da reaguje. Umesto toga, Vlada Srbije vrši pritisak na radnike da prekinu štrajk, da na taj način potpuno oslabe pregovaračku moć i da se kompaniji FIAT omogući da ponudi neke mrvice koje bi bile izlaz za organizatora Strajka, a sramota za radnike FIAT Krajsler automobili.

Država Srbija koja teži članstvu u zajednicu evropskih država, koja otvara poglavlja o vladavini prava, ima obavezu da od stranih kompanija zahteva poštovanje zakona, jer samo tako štiti svoje radnike i građane.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Nezavisnost: Menadžment Fijata pokazao aroganciju”

  1. Da "vlast" poštuje zakone ne bi krila ugovore sklopljene sa stranim i "stranim" investitorima raznih kalibara. Kako možete od nekoga da tražite da uradi nešto što ste mu (tajno) obećali da neće morati! Pitanje je samo da li će se iz ovog protesta roditi pravi sindikalni pokret i svest o moći udruživanja i solidarnosti među zaposlenima. Kada se to dogodi moći će mo da pritisnemo (bilo koju) vlast da radi u našem interesu. Ali i da prestanemo da na vlast dovodimo najgori ološ.

  2. Vlada AV je garant Fijatu da ce radnici koji rade u Fijatu raditi za minimalac sledecoh 10 god. Sta je tu sporno. Imate slican ugovor i sa Tanisom tj svi ti tajni ugovori
    AV to sadrze. Glasali ste e pa sada molim rad u tišini.

  3. Ovi posle petog oktobra i njihovo pravljenje "uredjene drzave" nas je unazadilo za 50 godina iako smo vec bili totalno unazadjeni!Oni su stvorili ovaj sistem koji je Vucic samo " unapredio"!Sve sto Vucic radi,on to radi po matrici post petooktobarskih lesinara!Jos iritantnije deluje kada covek slusa one koji nisu nista radili dok su imali vlas i moc kako se " bore" protiv onoga sta su izmislili!Sve koji su bili na vlasti treba lustrirati,to je jedini nacin za novi pocetak!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.