Nikezić: Mali obmanuo sindikate i više od 400.000 radnika koji primaju minimalac 1Foto: Shutterstock/Photo-Video-Graphers / Beta/Miloš Miškov

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić ocenio je danas da je ministar finansija Srbije Siniša Mali prevario predstavnike sindikata i više od 400.000 radnika koji primaju minimalac, nakon pet godina trvrdnji da će minimalac i minimalna potrošačka korpa biti izjednačeni, jer sada poručuje da minimalna zarada nema nikave veze sa minimalnom potrošačkom korpom.

„Još 2018. ste izjavili da je ‘u narednih par godina cilj da minimalna zarada dostigne iznos minimalne potrošačke korpe’, da biste 2021. godine najavili da ‘minimalna zarada stiže minimalnu potrošačku korpu do kraja 2023. godine’, samo da biste danas, na isteku roka koji ste obećali, izjavili da ‘minimalna zarada nema nikave veze sa minimalnom potrošačkom korpom'“, obratio se u otvorenom pismu Nikezić Malom, saopštio je SSP.

On smatra da je Mali time priznao da je pet godina „zamajavao i na kraju prevario predstavnike sindikata i preko 400.000 radnika koji primaju minimalac“.

„Time ste i potvrdili da minimalac i minimalna potrošačka korpa neće biti izjednačeni dok ste vi na vlasti“, rekao je Nikezić.

Prema njegovim rečima, zbog toga je „neophodna promena nakaradnog sistema koji ste stvorili u poslednjih 11 godina i sprovođenje konkretnih mera SSP-a“.

Kako je precizirao, te mere podrazumevaju da se odmah ubrzaju evropske integracije, podrži domaća privreda umesto šačice stranih investitora, izbori sa korupcijom nasuprot opštoj kriminalizaciji društva, ograniče marže za 100 osnovnih životnih namirnica umesto povećanja cene struje, gasa i komunalija, uloži u domaću poljoprivredu umesto uvoza hrane, povećaju plate u zdravstvu, obrazovanju, kulturi i nauci, umesto samo specijalcima i tenkistima.

„Ljudima u Srbiji je, danas više nego ikad, jasno da vi nemate ni znanja ni volje da ove mere sprovedete“, poručio je Nikezić, prenele je SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari