Nikezić: Novac koji Srbija izdvaja za kamate na kredite identičan iznosu svih subvencija koje daje 1Foto: Medija centar

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić izjavio je danas da je novac koji Srbija sada izdvaja za kamate na kredite identičan iznosu svih subvencija koje država daje za poljoprivrednike, za kulturu, za privredu i za turizam.

U kakvoj situaciji nam je državna kasa, najbolje vidimo po tome što će se svaki projekat koji se realizuje i svaki koji je najavljen da će se realizovati do 2027. godine doći isključivo iz zaduženja, rekao je Nikezić gostujući na televiziji Nova S.

On je naveo da se Srbija u poslednja četiri meseca kroz EXPO obveznice zadužila 110 milijardi dinara, da je u budžetu za narednu godinu predviđeno za EXPO dodatnih 450 miliona evra, za završetak kliničkih centara i „Tiršove 2“ 210 miliona, za BIO 4 institut 245 miliona, a za nacionalni stadion 550 miliona evra.

Nikezić je istakao da se obveznicima za EXPO zadužujemo po kamatnoj stopi od sedam odsto, a za izgradnju deonica koje trenutno gradimo po stopi koja ide do 9 procenata.

To su neodržive kamatne stope koje su dovele do toga da su nam rashodi za kamate u budžetu za godinu dana porasle sa 100 na 180 milijardi dinara i zbog toga nemamo dovoljno para za bolnice, škole i za povećanje plata nastavnika i zdravstvenih radnika, kazao je Nikezić.

Prema njegovim rečima, u prethodnih 11 godina ekonomski rast nam se isključivo zasniva na prekomernom zaduživanju i u tom periodu javni dug je povećan za 21 milijardu evra.

U najavi predsednika o novom projektu, koji se naziva „kvantni skok“ ili „skok u budućnost“, imamo dodatno zaduženje od 17,8 milijardi evra, što je za dve i po milijarde više nego što je bilo ukupno zaduženje svih njegovih prethodnika – od Karađorđevića i Obrenovića, preko Tita i Miloševića, do Koštunice i Tadića, naveo je Nikezić.

Svi oni zajedno, dodao je, zadužili su zemlju 15,3 milijarde evra, a Aleksandar Vučić je za samo jedan projekat najavio da ćemo se zadužiti 17,8 milijardi evra, tako da ne možemo da govorimo o bilo kom skoku u budućnost, nego o skoku u provaliju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari