Nikezić: Srbija da oporezuje klađenje i kockanje, kao što to rade sve uređene zemlje 1Foto: Medija centar

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić zatražio je danas da Srbija oporezuje klađenje i kockanje, kao što to rade sve uređene zemlje, navodeći da će dodatni novac u budžetu biti dovoljan za lečenje dece u inostranstvu,finansiranje Alimentacionog fonda i za pomoć roditeljima dece sa smetnjama u razvoju.

Nikezić je, kako navodi u saopptenju SSP, podsetio da je država od 2021. godine prestala da oporezuje dobitke u kladionicama i kazinima, čime im je bez razloga dodatno povećala zaradu.

Velike kladionice, koje su zaposlile više od 100 radnika, oslobođenne su i plaćanja većeg dela poreza na dobit, pa im je efektivna poreska stopa na dobit manja od četiri odsto umesto zakonskih 15 odsto, ocenio je Nikezić.

On je ukazao da je zbog toga broj zaposlenih u kladionicama i kockarnicama za 10 godina povećan sa 4.800 na 12.500, i da kladioničari u njima „zvanično ostave više 600 miliona evra godišnje“, što je „250 evra godišnje po svakoj porodici“.

Umesto da naplati porez od onih koji već imaju previše i tim parama pomogne najugroženijima, vlast je i na primeru kladionica dokazala da joj nisu važni ni ljudi, ni državna kasa, već isključivo interes moćnika, naglasio je Nikezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.