Nikezić (SSP): Odlika republičkog budžeta za narednu godinu "prekomerno zaduživanje" 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je danas da je odlika republičkog budžeta za narednu godinu „prekomerno zaduživanje“, što, kako je naveo, „najbolje vidimo i po tome što je i ministar finansija tokom svog uvodnog govora duže vremena čitao spisak novih zaduženja koje će izglasati na ovoj sednici Skupštine nego što je obrazlagao sam budžet“.

Kako je saopšteno iz SSP, Nikezić je za televiziju N1 rekao da dodatnih 1,7 milijardi, koje nisu ušli u ovaj budžet, ulaze u ovu godinu i dodatno povećavaju već veliki javni dug koji je trenutno na 35,5 milijardi evra.

„Budžetom je predviđeno da se zadužimo 9,3 milijarde evra kako bismo vraćali stare dugove, pokrili rupe u budžetu i otplatili kamatu koja je sada, upravo zbog prekomernog zaduživanja postala jedan od najvećih problema naših finansija. Nama je kamata skočila na 1,63 milijarde evra, što je povećanje od 80 odsto za samo tri godine, odnosno tri puta veća kamata nego pre deset godina“, rekao je Nikezić.

Nikezić je podsetio da Fiskalni savet stalno upozorava da nije bitno koliki je udeo javnog duga u BDP-u, nego je bitno koliki je trošak finansiranja tog javnog duga i zato mi ne možemo da se poredimo sa Nemačkom, Francuskom i bilo kojom drugom razvijenom zemljom, jer oni možda imaju veći udeo javnog duga u BDP-u, ali su njihovi troškovi finansiranja neuporedivo manji zbog niže kamate.

„Nemačka se zadužuje po 2,5 odsto kamate, a mi po kamati koja ide i do devet odsto, a to je zbog rizika koje nosi zaduživanje ove zemlje. BDP se u evrima ne obračunava na odgovarajući način. Imamo situaciju da je BDP u poslednjih dve godine, realno porastao 8,5 odsto, a BDP u evrima je porastao za 40 odsto. Kada to pogledate nešto nije tu u redu u matematici, a kada pogledate šta je to – to je inflacija. Mi uključujemo inflaciju u BDP u evrima i onda javni dug poredimo sa tom napumpanom vrednošću BDP-a“, objasnio je Nikezić.

Dodao je da, umesto da budžet bude jedina tema dnevnog reda na sednici Skupštine Srbije, „oni stave još preko 50 zakona na dnevni red sa idejom da ti zakoni prođu neopženo, iako su jako opasni po građane Srbije i medijiski zakoni i leks specijalis za EXPO“.

„Stranka slobode i pravde već godinama govori o ekonomskom patriotizmu, da tih 200 miliona evra koji ste dali stranim firmama i to šačici stranih firmi, damo za 2.000 domaćih privrednika koji će uložiti u Srbiju i sutra kad naprave neki profit investirati u Srbiju“, zaključio je Nikezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari