Modernizacija srpskih železnica započela je juče otvaranjem radova na pruzi Beograd – Pančevo, finansiranih iz dela ruskog kredita koji ukupno iznosi 800 miliona dolara.

Svečanosti koja je upriličena povodom otvaranja ovog posla, prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, ministri saobraćaja Rusije i Srbije, Maksim Sokolov i Aleksandar Antić, zatim predsednik Ruskih državnih železnica Vladimir Jakunjin, direktor železnica Srbije Dragoljub Simonović i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin. Radovi na ovom delu pruge vredni su 105 miliona dolara, realizovaće ih RZD Internešnel a najavljeno je da će i srpske firme učestvovati kao podizvođači.

U razgovoru sa predstavnicima Ruske Federacije predsednik Nikolić je istakao da će modernizacija železnice biti od velikog privrednog značaja za Srbiju. Ona će „dodatno doprineti ekonomskom razvoju Srbije, a razvojem železničkog saobraćaja razviće se i druge privredne grane, omogućiti brži protok dobara, a kvalitet usluge za putnike biće na višem nivou“, istakao je Nikolić dok je premijer Dačić naglasio da je modernizacija železničke infrastrukture jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Prema rečima ruskog ministra saobraćaja, radovi će se odvijati utvrđenom dinamikom, a po okončanju deonica od 15 kilometara biće osposobljena za brzine do 120 kilometara na sat.

Podsetimo, ruski kredit namenjen rekonstrukciji srpskih pruga prvi put je najavljen krajem 2010. godine, u okviru zaduživanja od ukupno milijardu dolara, od kojih je tadašnja vlada 200 miliona planirala za podršku budžetu, dok je preostalih 800 za modernizaciju železnica, trebalo ispregovarati do februara 2011. Novac za budžet odmah je povučen, dok su sredstva namenjena rekonstrukciji pruga do juče čekala da srpska strana odluči u koje pravce će investirati i dok izgradi projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari