NIS: Neto dobit kompanije 44,2 milijarde dinara u 2023. godini 1Foto: Shutterstock/Andrej Privizer

Neto dobit Naftne industrije Srbije (NIS) u 2023. godini iznosila je 44,2 milijarde dinara, saopštila je danas ta kompanija.

U 2022. godini neto dobit NIS-a bila je 92,4 milijarde dinara.

U saopštenju je navedeno da je prosečna cena nafte tipa „brent“ u 2023. na globalnom tržištu bila je 82,6 dolara za barel, što je 18 odsto manje u odnosu na 2022. godinu, i da su operativni i finansijski rezultati NIS grupe u prošloj godini bili u skladu sa tim kretanjima, kao i potrebama tržišta na kojima grupa posluje.

NIS je prošle godine započeo realizaciju novog investicionog programa i ukupan obim investicija te poslovne grupacije iznosio je 39,2 milijarde dinara, što je 77 odsto više u odnosu na 2022. godinu.

Prema ugovoru o strateškom partnerstvu sa Republikom Srbijom, NIS je 2023. postao većinski akcionar HIP Petrohemije i započeo pripreme za modernizaciju domaćeg petrohemijskog kompleksa.

NIS je ostao jedan od najvećih budžetskih davalaca jer su obračunate obaveze po osnovu poreza i drugih javnih prihoda te kompanije prošle godine iznosile 244,4 milijarde dinara.

Obim prerade sirove nafte i poluproizvoda u Rafineriji nafte Pančevo u 2023. godini bio je oko četiri miliona tona, odnosno sedam odsto manje nego u 2022. godini, dok je ukupan obim prometa naftnih derivata iznosio četiri miliona tona, što je smanjenje od osam odsto.

Tokom prošle godine NIS je pustio u rad 10 novih i rekonstruisanih benzinskih stanica u Srbiji, kao i jednu u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari