Jedan od glavnih razloga koji otežava veći nivo investicija u energetski sektor Srbije je niska cena električne energije, jednodušni je zaključak učesnika jučerašnje konferencije „Investicioni razvoj energetskog sektora Srbije“ u organizaciji Danas konferens centra.


Pomoćnik ministra energetike Srbije Dejan Trifunović kazao je da već više od dvadeset godina nije izgrađen nijedan novi energetski objekat u Srbiji a činjenica da je struja jeftina upravo utiče na to.

– Podsećam da je od 1. oktobra Agencija za energetiku nadležna za određivanje cene struje u Srbiji, a ono što treba naglasiti je da socijalna politika ne može da se vodi preko niske cene električne energije. Poznati su efekti ekonomske krize a treba reći i to da u Srbiji nije posvećeno dovoljno pažnje obnovljivim izvorima energije. Do 20. novembra za javnu raspravu biće spremna nova strategija energetike Srbije do 2030. a do kraja godine biće napravljen novi pravilnik o tarifama za povlašćeni otkup struje iz obnovljivih izvora energije – rekao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, još se analizira kako će biti promenjene te fid-in tarife, a u obzir će se uzeti i trendovi u svetu gde se smanjuju cene za struju iz energije sunca i vetra, a podstiče razvoj korišćenja geotermalnih izvora.

– Kako stvari stoje, cena struje u Srbiji se neće menjati do kraja godine, a promene cene se mogu očekivati od 2013. Agencija za energetiku Srbije će od sledeće godine postepeno raditi ne tome da se do sredine decenije dostigne tržišna cene struje u Srbiji – istakao je Slobodan Petrović, sekretar Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije.

Predsednik američke kompanije Kontinental vind partners Mark Krendal naglasio je da Srbija neće moći da izvozi struju dobijenu iz obnovljivih izvora u Evropsku uniju dok ne ispuni ciljeve o povećanju udela energije iz obnovljivih izvora po evropskoj strategiji do 2020.

– To nije moguće bez korišćenja potencijala energije vetra. Naša kompanija planira da u septembru 2013. počne investiciju od 300 miliona evra u vetropark kod Kovina. U Srbiji najviše vetra ima tokom zime kada je najveća potreba za uvozom struje i izgradnjom vetroparkova izbegao bi se uvoz električne energije – rekao je Krendal.

Generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović ocenio je da pokretanje investicionog ciklusa u energetici u većem obimu, koje je i uslov održivog industrijskog razvoja, može da obezbedi zamajac za izlazak Srbije iz krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari