Njujork tajms o uticaju kineskih investicija u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Napisali ste da je RTB Bor kupio Zi Djin, nigde da pročitam po kojoj ceni.
    Molim vas objavite cenu i uslove prodaje RTB bor, inače nije problem samo ekologija, daleko veći problem je što kinezi dovode svoje radnike i ponašaju se klasično kolonizatorski, došlo je teško vreme za Bor i okolinu.

  2. Vučić sve vreme radi da sebe i njegove najbliže obezbedi, a za narod ga, da prostite, zabole… Koji bi humani predsednik dozvolio da mu neko truje narod? Pa nijedan. U suštini nije to njegov posao. Sve je prigrabio, on nije samo predsednik, predlažem da ga preimenujemo u cara, diktatora srpske države

  3. Nigde ne napisaste da su Amerikanci napustili železari pre nego što su je preuzeli Kinezi ?

  4. Kinezi nam spasavaju propale firme. Izgeda da je tačno. Ceo radni vek proveo sam u industriji. U gradu u kojem živim, od desetak metaloprerađivačkih preduzeća, nije uspelo da opstane nijedno. Pitam se – zašto? Nije opstala ni jedna velika mlekara, a ovo je ipak poljoprivredni kraj. Ne radi više ni tvornica konfekcijske odeće, ni fabrike cipela i konzervisanog povrća. Da li naši ljudi uopšte umeju da vode industrijska preduzeća? Neki krive socijalizam u kojem smo živeli. Mislim da taj izgovor nije na mestu, pa i Kina je komunistička zemlja. Bilo bi dobro kada bi neki sociolog ili ekonomista analiziro ovu pojavu. Konkretno, kako i zašto željezara u Smederevu i rudnik bakra u Boru sada uspevaju, a ranije su bile rupe bez dna koje su gutale novac iz državnog budžeta? Zašto je pre privatizacije većina industrijkih preduzeća bila u dugovima, koji su često premašivali celokupnu vrednost samog preduzeća?

  5. Ko je nama kriv sto smo kao narod takvi,da u velikoj vecini na drzavno gledamo kao na svacije I nicije I vecina gleda da pokrade. Od direktora do radnika. Zato RTBor,Smederevska celicana I td mogu da budu I te Kako profitabilni u kineskim rukama, a uvek gubitnici u drzavnim. Isto tako je I sa bankama I drugim firmama tipa EPS. Dobro je sto su ih uzeli Kinezi. Treba manje vise ostaviti u drzavnom vlasnistvu Samo najneophodnije I Sve sto stvara gubitke a u drzavnom vlasnistvu odmah prodati. Naravno najsiromasnije slojeve drustva drzava da pomogne.

  6. Napisite prosto: Ruska Gubernija Srbija, pod vlastodrscem Vucicem, postaje i kineska kolonija sa kineskom politickom ekonomijom. Nestaju ljudska prava i standard domacih radnika i demokratske slobode.

  7. Зашто не рећи да је властима свеједно да ли су ови или они инвеститори и да ли загађују или не загађују околину, битан је лични интерес а за то је довољан доказ да ТЕ Костолац и Обреновац А и Б нису у страном власништву, као што ни Рио Тинто није кинески али је подржаван од стране власти упркос противљењу грађана.

  8. Dakle normalno i demokratski je prodati nase fabrike i rudnike za 1 dolar zapadnjacima ili to sve zatvoriti i otpustiti zaposlene da ne bi bili u vlasnistvu Kineza.Nigde ne videh brugu Amerikanaca da Srbi ne ostanu bez posla ili o losem standardu Srbskih drzavljana da su pisali samo kritiku o ekoloskoj katastrofi i zagadjivanju.

  9. EU je opomenula Srbiju zbog jeftinog kineskog čelika iz Smedereva!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 28. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.