NKD: Besplatne kartice za vožnju auto-putem skupo će koštati grad 1Ilustracija Foto: Jovana Tomić

Nacionalna koalicija za decentralizaciju zatražila je da grad Niš odustane od izdavanja besplatnih kartica za vožnju auto-putem, uz obrazloženje da će to koštati grad više desetina miliona dinara, a nije neophodno pošto besplatna vožnja može da se obezbedi i mnogo jednostavnije.

„U sistemu zatvorene naplate koju koriste ‘Putevi Srbije’ postoji vrlo jednostavna mogućnost da se računari programiraju tako da cena putarine za vožnju između bilo koje četiri naplatne rampe oko Niša bude nula“, izjavio je Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Dašić je rekao da građani Niša nemaju nikakvu informaciju o tenderu za izbor firme koja će štampati kartice i nemaju informaciju koliko će to koštati grad, 30, 40 ili 50 miliona dinara.

„Pored toga što će grad skupo koštati, odluka o uvođenju besplatnih kartica je diskriminatorska prema svim stanovnicima nemaju prebivalište u Nišu“, istakao je Dašić.

On je naglasio da Nacionalna kolacija za decentralizaciju pokušava da spreči da grad veliku grešku sa izgradnjom četiri naplatne rampe na samom obudu grada ne „pokrije“ još jednom velikom greškom, a to je izdavanje „besplatnih kartica“.

Dašić je kazao da će izgradnja naplatnih rampi, a jedna od njih će biti na samo tri kilometra od centra grada za posledicu imati pogoršanje funkcionisanja gradskog i prigradskog saobraćaja.

„Na više adresa smo podneli zahteve da vidio da li je neko radio studiju protoka saobraćaja i studiju funkcionisanja transporta koje su neophodne u ovim slučajevima. Sudeći prema tome kako su naplatne rampe nikle preko noći, sumnjamo da da niko nije ozbiljno razmislio o tome“, naglasio je Dašić.

On je kazao da će pomeranje naplatne rampe za 11 kilometra, od „Naisa“ bliže gradu, doneti „Putevima Srbije“ za 40-tak dinara više para od putarine na relaciji Niš-Beograda, pošto će, prema proračunima NKD-a, putarina koštati 940 dinara.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović najavio je prošle nedelje da će svi građani Niša moći da dobiju „gradske kartice“ koje će im obezbediti besplatnu vožnju auto-putem oko grada, od Malčanske i Matejevačke petlje do izlaza na auto-put kod Komrena (Niš-Sever) i Kaznenono-popravnog zavoda (Niš-jug).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari