Nova ekonomija: Republičkoj direkciji za vode nejasno čije su brane u Srbiji 1Foto: Vode Vojvodine

Republička direkcija za vode Srbije ocenila je da postoje brojne nedoumice u vezi sa pravnim statusom brana i da nije jasno ko i na osnovu kojih dokumenata upravlja njima, prenela je danas Nova ekonomija.

Zbog toga je Direkcija raspisala tender za izradu studije o pravnim, ekonomskim, tehničkim i bezbednosnim aspektima upravljanja visokim branama u Srbiji.

U specifikaciji tendera se navodi da za mnoge brane nisu izdate upotrebne i vodne dozvole, da nisu precizirani kriterijumi bezbednosti brana i kriterijumi za upravljanje akumulacijama, kao i da je „stanje brana često neodgovarajuće“.

Studija treba da, između ostalog, obuhvati predlog pravnog lica kome treba poveriti ili koje treba da zadrži postojeće pravo na upravljanje (korišćenje) branom.

Takođe studija treba da sadrži i predlog „stabilnog i ekonomski održivog modela“ kojim bi se regulisalo finansiranje kapitalnih ulaganja i operativnog rada brana.

Direkcija je procenila da će izrada te studije koštati 24,5 miliona dinara, pa je na toliko procenjen i tender.

U Srbiji postoji 76 visokih brana i upravljanje njima je na raznim vlasnicima, korisnicima, upravljačima, imaocima javnih ovlašćenja – Elektroprivredi Srbije, JVP Srbijavode, JVP Vode Vojvodine, javnim komunalnim preduzećima, zemoradničkim zadrugama, kombinatma.

Spisak visokih brana je za potrebe JVP Srbijavode izradio Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ 2020. godine.

Cilj izrade studije koju potražuje Direkcija je „stvaranje osnova za uređenje pravno-svojinskih odnosa“ i „formiranje jasne i celovite strategije upravljanja i održavanja visokih brana sa akumulacijama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari