Šta kupiti detetu za Novu godinu: Detaljan vodič za povoljne i popularne poklone 1Foto: Shutterstock / Pixel-Shot

Bilo da veruju u Deda Mraza ili možda više i ne toliko, nema deteta koje u ponoć 31. decembra neće zaviriti ispod jelke ne bi li našao poklon sa svojim imenom.

Uzbuđenje zbog poklona za Novu godinu samo je šlag na torti prethodne pretpraznične euforije.

Nije lako odabrati poklon za dete, naročito ako je vrlo malo pa ne zna samo da kaže šta želi. Često su i veća deca neodlučna ili jednostavno žele nešto što je preskupo, te roditelji ili bake i deke koji poklon treba da kupe imaju problem sa tim da dete ne razočaraju.

Činjenica je, međutim, da će većina dece biti srećna otvarajući poklon podjednako – bilo da se radi o malom, jeftinijem poklonu ili velikom, skupljem.

Za malu decu, onu koja još nisu progovorila ili onu koja su tek počela da hodaju dobar poklon može da bude igračka guralica, gumene igračke ili plišane, ali i zvečke za baš bebe, ili knjige sa životinjama i prvim rečima.

Zvečke i vrteške i ukrasi za krevetac mogu da se nađu u prodavnicama po ceni od 1.000 do 3.000 dinara, guralice su od 3.500, a muzički stolovi ili vozovi, kao i mede ili druge životinje koje pevaju su u proseku od 2.000 do 5.000 dinara.

Naravno, postoje igračke za ovaj uzrast koje koštaju i po 100 i više evra.

Sa dve do tri godine kod dece se motorika polako razvija i idealan poklon bi mogao da bude neki trotinet ili plastični motorići koje pokreću oni sami nogama koji koštaju od 5.000 dinara ili možda, lopta koja je svakako povoljniji izbor.

U ovom uzrastu, ali i nešto starijoj deci, naročito devojčicama (mada ne isključivo), odličan poklon su kuhinje, kuhinjski elementi, neizostavno lutke i to ako može one koje su u tom trenutku popularne, poput onih iz Frozena.

Ana i Elza iz Frozena zajedno koštaju 4.000 dinara, interaktivna kuca koja peva košta 5.700 dinara, Barbi vozilo hitne pomoći 100 evra, a kuhinje su od 3.700 do 6.500 dinara. Automobili igračke su od nekoliko stotina dinara do 4.000 dinara i više, zavisi od veličine, brenda i toga da li su na baterije.

Farma setovi su od 3.500 dinara, a knjige za malu decu, sa prvim slovima od 300 pa naviše.

Za decu stariju od pet godina idealni pokloni bi mogli da budu društvene igre. Ponuda je ogromna i za svaki uzrast prilagođena. Tu su neizostavne i slagalice, koje vole čak i odrasli. Zgodne su i za decu jer mogu biti od svega nekoliko delova za najmlađe do više hiljada delova, za starije.

U ponudi u radnjama sa igračkama za decu je nebrojeno mnogo društvenih igara, a cene su im u proseku od 1.000 do 4.000 dinara, gde su među jeftinijima domine ili “Ne ljuti se čoveče”, a skuplje razne verzije popularnog Monopola. Slagalice ili puzle su od 460 do 5.000 dinara, u zavisnosti od veličine.

Bicikl, Play Station ili XBOX sa igricama, kao i dronovi, često su na listama želja mališana za Novu godinu.

Ove skupe poklone naravno ne može svako da priušti.

Pojedini roditelji pribegavaju polovnim stvarima, što deci takođe ne predstavlja problem jer je bitno da mogu da voze bicikl i da njihova konzola ima igrice koje oni vole, tako da je i polovno koje radi svoj posao – sasvim dobar izbor.

Bicikli trenutno mogu da se nađu za 5.000 do 12.000 dinara novi, za nešto veću decu koštaju do 200 evra, s tim što se sve to može naći – za one koji imaju strpljenja da gledaju oglase – i za manje novca. Naime, polovni bicikli koštaju upola manje nego novi.

Dronovi su u radnjama od 3.000 do 8.000 dinara, koliko koštaju manji sa kamerom, dok ima i onih za koje treba izdvojiti više stotina pa i do 1.000 evra.

Za konzole, koje se trenutno prodaju polovne, ili kao malo korišćene, treba nekih 220 do 300 evra, toliko koštaju u radnjama i na sajtovima polovne PS4 ili XBOX. Novi Play Station 5 slabije može da se nađe polovan, dok je novi u radnjama od 500 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari