Nova: Već odabran budući partner EPS-a u procesu svojinske tranformacije 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Firma Renewables iz Majamija je, prema izvorima lista „Nova“ iz Vlade Srbije, praktično već odabrana kao budući partner Elektroprivrede Srbije (EPS) u procesu svojinske tranformacije, odnosno prelaska iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

List podseća da bi EPS trebalo do januara 2023. godine da postane akcionarsko društvo i tom svojinskom transformacijom otvara se put ka privatizaciji, odnosno ulasku strateškog partnera ili dokapitalizaciji.

Prvi korak je već završen, a to je procena imovine koja je prošla Vladu Srbije, i prema saznanjima Nove, sve bi trebalo da bude završeno do početka januara 2023. godine.

Kompanija iz Majamija bavi se izgradnjom postrojenja u oblasti obnovljivih izvora energije i već je uveliko na srpskom tržištu i sarađuje sa državom.

„Ta američka kompanija je viđena za budućeg strateškog partnera. Saradnja već postoji, a počela je pre desetak meseci“, navodi izvor „Nove“ u EPS.

U avgustu 2021. godine potpisan je Sporazum o strateškoj saradnji između Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije i predstavnika kompanije, a potpis na taj sporazum u ime Vlade Srbije stavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari