Novi Pazar: Voda skuplja za 12, smeće za 17 odsto 1Foto: N. Kočović

Građani Novog Pazara od sada će vodu skuplje plaćati 12 odsto, a uslugu odnošenja smeća 17 odsto, odlučeno je većinom glasova odbornika lokalnog parlamenta.

Kubik vode građane će sada koštati 49,88 diinara bez poreza na dodatu vrednost, dok će poskupljenje za ostale korisnike iznositi 10 odsto, tako da će privrednici plaćati 119,63 dinara, obrazovne, zdravstvene i humanitarne ustanove 59,81 dinar, a kamenjare, klanice i kanale 112,06 dinara.

Povećana je i cena za otpadne vode i to za građane za 12 odsto, a ostale korisnike 10 odsto, osim kamenjara, klanica i kanala koji će i u narednom periodu plaćati isti iznos kao i do sad.

Cena odnošenja smeća biće uvećana za 17 odsto, pa će u gradskoj zoni iznositi 7,8 dinara po kvadratnom metru prostora. Građani na seoskom području, koji plaćaju paušalno, će ta usluga umesto 550 koštati 600 dinara.

Povećanje cena oba javna preduzeća predložila su zbog, kako su obrazložili na sednici Skupštine Grada, višestrukog poskupljenja goriva, materijala i cene rada.

Odbornici opozicionih SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja kritikovali su odluke o povećanju cena komunalija, tražeći da se od njih odustane ili odlože jer će to biti dodatni udar na kućni budžet, pogotovo imajući u vidu procenat poskupljenja.

Dodali su da je upitno koliko će građani Novog Pazara, grada sa visokom stopom nezaposlenosti i primanjima ispod republičkog proseka, moći da plaćaju nove cene zbog čega ova poskupljenja neće imati onakav efekat kakva su javna preduzeća želela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari