Direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović izjavio je juče da građanima neće biti naplaćen nijedan kilovat-sat za struju ukoliko nije potrošen, i dodao da se odlaže ispostavljanje najavljenih računa sa novim dizajnom, kako bi se lakše uočila ispravnost očitavanja. On je dodao da očekuje da će sledeće nedelje biti postignut i dogovor sa sindikatima.

Obradović je ocenio da će januarski računi za struju biti u redu, da će se smanjiti broj reklamacija, kao i da će greške brzo biti ispravljene. On je objasnio da je do pogrešnih računa došlo zbog načina očitavanja električne energije, jer „EPS nema sistem daljinskog očitavanja brojila, već 7.000 radnika izlazi na teren i tada su moguće greške“.

– Ima oko 3,5 miliona očitavanja i tu je nivo greške oko 0,4, a greške su moguće i na račun građana i na račun EPS-a. Kada sam došao na čelo kompanije, pokušao sam da promenim način očitavanja. Te moje inicijative nisu svuda usvojene. Pre dve nedelje smo zatražili da se neki ljudi u lancima na direktorskim pozicijama kazne, neki su to usvojili, neki ne – kazao je Obradović.

Kada je govorio o pregovorima sa sindikatima zaposlenih, Obradović je kazao da je postignut dogovor oko 80 odsto zahteva, a da se trenutno pregovara o naplati solidarnog poreza.

– U pregovorima sa ministarkom Zoranom Mihajlović i ministrom finansija Lazarom Krstićem rečeno je da nema govora da EPS bude izuzet iz bilo kog zakona, ali pokušavamo da pronađemo rešenje da se poboljšaju uslovi rada, omogući bolja zaštita na radu, i da se postigne pravičnije opterećenje pri naplati solidarnog poreza – objasnio je Obradović. On je dodao da zahtev za isplatu pozajmice od 50.000 dinara svakom zaposlenom u postoji, ali da sindikati ne insistiraju na tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari