Na gradskom trgu u Zrenjaninu, ispod spomenika Kralju Petru I Oslobodiocu, štrajkuje glađu desetoro bivših radnika ugašenih zrenjaninskih firmi. Oni su protest započeli 30. oktobra nakon što je održana protestna šetnja protiv novog zakona o radu, u organizaciji Nezavisnog sindikata javnih službi Srbije.

Noć su proveli mirno, a najteže im je preko dana jer na gradskom trgu u Zrenjaninu nema hlada, rekla je jedna od radnica koja štrajkuje. Prema njihovim rečima, do sada još niko nije imao zdravstvenih problema zbog izostanka hrane, a vodu za sada redovno uzimaju. Gradska vlast još uvek nije obišla štrajkače, iako se oni nalaze preko puta lokalne samouprave.

– Predložila sam štrajkačima da prekinu protest, da se bolje organizuju i odu za Beograd. Za našu privredu spas su samo novi investitori – objašnjava Milena Prstojević, lokalna odbornica iz redova SNS i nekadašnji sindikalni borac propale fabrike mesa BEK. Kako se nezvanično može saznati, sa štrajkačima će razgovarati neko od nadležnih za resor rada i socijalne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari