Od danas meso poreklom iz Srbije sa posebnom oznakom u prodavnicama 1Foto: B. Cvejić/Danas

Od danas u prodavnicama širom zemlje svako meso koje je poreklom iz Srbije biće obeleženo posebnom oznakom “Poreklom iz Srbije”.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da će meso i proizvodi u kojima je najmanje 50 odsto mesa domaćeg porekla u svim trgovinama u Srbiji nositi tu oznaku i da se na ovu meru Ministarstvo odlučilo kako bi dalo dodatni podsticaj domaćoj proizvodnji mesa, mesnih proizvoda, stočne hrane i klaničnoj industriji.

“Zahvaljujući ovoj meri kupci će imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju. Ta oznaka prikazuje se na vidljivom mestu neposredno pored izloženog mesa i proizvoda od mesa ili uz cenu i treba da bude najmanje iste veličine kao i veličina cene”, ističu u Ministarstvu.

Deo Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane uređuje goveđe, svinjsko, ovčije, kozije meso, kao i meso živine i prema jednoj od odredbi sve što je iz Srbije prikazuje se grafičkom oznakom “Poreklom iz Srbije”.

Prema definiciji važećih propisa meso je jestivi deo životinja, uključujući i krv, a odnosi se na domaće papkare i kopitare, živinu, lagomorfe, divljač, gajenu divljač, sitnu divljač, krupnu divljač.

Ta oznaka će biti i na proizvodima koji se prave od goveđeg, svinjskog, ovčijeg, kozijeg mesa, kao i mesa živine, ukoliko je u njima minimalno 50 odsto tog mesa i ukoliko je bar polovina sadržaja poreklom iz Srbije.

Na primer, za proizvod od mesa u kom je svinjsko meso 50 odsto, masno tkivo 15 odsto, vezivno tkivo tri odsto, ostalo pet odsto, a voda 25 odsto znači da je sadržaj mesa 70 odsto i uz uslov da je 50 odsto mesa od proizvoda poreklom iz Srbije takav proizvod će biti obeležen oznakom – Poreklom iz Srbije.

Ministarstvo poljoprivrede napominje da je obaveza proizvođača mesa i mesnih prerađevina da prodavcu dostavi izjavu kojom garantuje da je njegov proizvod u skladu sa propisima i da može da se obeleži ovom oznakom, a prodavac to jasno mora da istakne na mestu gde se takvi proizvodi prodaju u njegovom objektu ili u vitrinama u kojima su izloženi.

“Osim garancije proizvođača da je meso domaće, tu izjavu će kontrolisati i Uprava za veterinu, odnosno veterinarska inspekcija, koja vrlo lako može da uđe u trag poreklu proizvoda na osnovu radnog naloga u mesnoj industriji, a u nalozima piše poreklo sirovine i sastojci koji idu u određenu prerađevinu”, ističu u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari