Od italijanskog "Titanika" do nemačke "nove nade" 1foto Vojkan Ristić

S radničkom platom manjom za blizu dve stotine evra (35.700) u odnosu na državni prosek od 66.048 dinara, radnici u ekonomiji juga Srbije tokom prošle godine su i dalje bili siromašni u odnosu na svoje kolege u drugim delovima naše zemlje.

Godinu je obeležio odlazak kompanije „Geoks“, za koju i predsednik države priznaje „da je bila nekorektna“ kada je otpustila 1.200 obućarskih radnika u fabrici u Vranju, ostajući dužna državi 3,5 miliona evra.

– Vranje dobija novu fabriku, u kojoj će investitor iz Nemačke zaposliti 1.000 radnika, i to će biti bolja investicija od „Geoksa“ – najavljuje predsednik Vučić, a Vranjanci o tome za sada nemaju ni jednu „proverenu informaciju“.

Kompanija „Teklas“ iz Turske, koja ima svoju fabriku sa 1.200 zaposlenih radnika u Vladičinom Hanu u međuvremenu je bila ekonomski „bajpas“ koji je trebalo da umiri socijalno ne zadovoljstvo u Vranju nakon što je premijerka Brnabić javno prećutala „završetak italijanskog projekta“. Iz „Geoksa“ majstori obućarske industrije otišli su u Vladičin Han na dvonedeljnu prekvalifikaciju u „Teklas“. Otišli su oni koji su mogli da izdrže nametnute uslove prevoza od 26 kilometara i smenski rad.

– Imam platu od oko 50.000 dinara, do 10. januara fabrika neće raditi. Nakon kratke obuke radim u fabrici u Vladičinom Hanu, a obezbeđen nam je i autobuski prevoz. Imamo i topli obrok. Plaća se i prekovremeni rad, subotom i nedeljom – kaže za Danas D. I., radnik koji je iz „Geoksa“ prihvatio ponudu da pređe u sektor auto-industrije kojim se bavim „Teklas“.

U decembru „Teklas“ je u Vranju, nakon čišćenja fabričkih prostorija bivšeg poslodavca iz Italije, otvorio svoj novi pogon u kome je bez pompe zapošljeno 250 radnika. Samo za čišćenje ovog prostora turska kompanija izdvojila je oko 5.000 evra. Gradska uprava prećutala je ovaj slučaj, kako za Danas kažu izvori bliski lokalnoj SNS koaliciji, „kako se ne bi amortizovala vest koju treba da saopšti predsednik Srbije“.

Branislav Popović iz kancelarije Regionalne Privredne komore iz Leskovca, ranije je novinarima izjavio da „država nije u obavezi da zaposli sve otpuštene radnike iz „Geoksa“, kao i da ne očekuje dolazak novog investitora“. Najviše 4.000 uposlenika u kompanijama „Jumko“ i „Simpo“ protekle godine dobijali su prosečnu zaradu ne veću od 35.000 dinara. Tekstilci su radili na proizvodnji za namensku industriju, u prvom redu Vojsku Srbije, kao i veći broj javnih preduzeća.

U „Simpu“ su pokušavali da nastave sa „borbom“ za opremanje pre svega hotelskih kapaciteta u Srbiji, ali i regionu zemalja Zapadnog Balkana. Posebno na jugu Srbije zabrinjava stagnacija u privatnom preduzetništvu, jer minimalan je broj otvorenih preduzeća u Vranju, Bosilegradu i Preševu uz administrativnu liniju sa KiM, ali i Severnom Makedonijom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari