Od početka godine pretovareno 87 odsto više uglja na rekama Srbije 1Foto: Shutterstock/ok_fotoday

Na rekama u Srbiji od početka ove godine pretovareno je 7,4 miliona tona tereta, što je 2,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je danas Agencija za upravljanje lukama.

Najveći rast pretovara zabeležen je kod uglja, i to 87 odsto više nego na kraju prošlogodišnjeg drugog kvartala zbog uvoza tog energenta. Najveći pad je bio u pretovaru žitarice – 77,5 odsto.

Do kraja 2023. godine očekuju se bolji rezultati nego u prošloj godini, zbog ukupnog polugodišnjeg rasta pretovara i povećanja cene žita na međunarodnom tržištu, koje će pozitivno uticati na domaći izvoz, navedeno je u saopštenju.

Najčešće pretovarena vrsta tereta su šljunak, pesak i kameni agregati, sa učešćem od 29 odsto. Ugalj je na drugom mestu, sa 22 odsto udela, a nafta i naftni derivati na trećem, sa 13 odsto. Na četvrtom mestu nalaze se rude sa 12 odsto učešća.

U međunarodnom putničkom saobraćaju bilo je 592 pristajanja i 76.000 putnika, što je u odnosu na prethodnu nautičku sezonu 6,9 odsto manje pristajanja, a 27 odsto više putnika zbog bolje popunjenosti kruzera.

Na međunarodnom pristaništu u Beogradu ostvarena su 242 pristajanja, u Novom Sadu 161 a u Donjem Milanovcu 113, dok se najviše putnika iskrcalo u prestonici – 31.660.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari