Od subote u Hrvatskoj važe nova pravila u saobraćaju: Vožnja električnih trotineta i skutera prvi put regulisana zakonom 1Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

U subotu u Hrvatskoj stupa na snagu izmenjeni Zakon o bezbednosti saobraćaja, kojim se prvi se put zakonski reguliše učešće u saobraćaju za električne skutere i trotinete, kao i segveje, piše Index.hr.

Sva ova vozila svrstavaju se u posebnu kategoriju vozila, za koju je uveden i zajednički izraz – lično prevozno sredstvo.

Lično prevozno sredstvo je vozilo koje nije razvrstano ni u jednu kategoriju vozila, koje nema sedeće mesto i čiji obim motora nije veći od 25 kubna centimetra ili trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kilovata i koje na ravnom putu ne može razviti brzinu veću od 25 kilometara na čas.

Novi Zakon propisuje pravo i način korišćenja površina po kojima se mogu kretati ali i uslove koje moraju ispunjavati vozila i njihovi vozači dok su u saobraćaju.

Vozači ličnog prevoznog sredstva, kao i vozači bicikala, u skladu s ovim Zakonom, ne smeju upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uva, kako se ne smanjila mogućnost reagovanja i sigurnog upravljanja vozilom.

U slučaju kršenja propisane obveze, propisana je sankcija, odnosno novčana kazna u iznosu od 300 kuna, ističe ovaj portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari