elektricni trotinetFoto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Vozači električnih trotineta u Srbiji neće smeti da nose slušalice u ušima dok voze, moraće da nose zaštitnu kacigu i svetlo odbojni prsluk, a na trotinetu moraju imati posebnu nalepnicu koja će služiti kao registracijia. Ovo su samo neke od odredbi u predloženim izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti sabraćaja na putevima, piše Nova ekonomija.

Izmene i dopune ovog zakona Vlada je usvojila krajem jula ove godine i on je sada u skupštinskoj proceduri. Predloženo je, između ostalog, da vozači električnih trotineta za kretanje koriste biciklističku stazu, pešačko-biciklističku stazu ili biciklističku traku.

Za vožnju trotineta van posebne staze, odnosno trake, sme se koristiti kolovoz u širini od najviše jednog metra (od desne ivice kolovoza), osim na delu puta ispred raskrsnice ili drugog mesta na kome vozilo skreće ulevo, odnosno kada pretiče ili obilazi.
Vozač električnog trotineta, a ni električnog bicikla ne sme da se kreće biciklističkom stazom brzinom većom od 35 kilometara na sat i mora da se kreće desnom stranom u smeru kretanja vozila.

Ukoliko se dva ili više vozača bicikala, električnih trotineta, mopeda i tricikala kreću u grupi, dužni su da se kreću jedan za drugim.

Električni tortineti ne treba da se registruju, ali je za vožnju u saobraćaju na putu, potrebna nalepnica koju će izdavati Agencija za bezbednost saobraćaja.
Na osnovu nalepnice se može utvrditi snaga elektromotora, konstruktivna brzina i masa praznog vozila.

Zakon nalaže da vozači električnih trotineta za vreme vožnje moraju da nose na glavi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu, kao i da imaju svetloodbojni prsluk kada se kreću kolovozom.

Vozačima je još zakonom zabranjeno i da dok voze ne sme da ispuštaju volan iz ruku, sklanjaju noge sa oslonca (osim u slučaju kada vozilo nije u pokretu) i ne smeju da se pridržavaju za drugo vozilo.

„Vozač ne treba da dopusti da vozilo kojim upravlja bude vučeno ili potiskivano, prevozi predmete koji mogu da ga ometaju tokom upravljanja, niti da upotrebljava na oba uva slušalice za audio uređaje“, navodi se u Zakonu.

Zakonom je propisano da lice mlađe od 14 godina ne sme da upravlja trotinetom na javnim putevima.

Vozač lakog električnog vozila koji je napunio 18 godina može da se kreće kolovozom na putu na kome je brzina kretanja ograničena na najviše 50 kilometara na sat.

Vozač električnog trotineta kao ni bicikla, mopeda, tricikla, odnosno motocikla, ne sme da prevozi lice koje je pod uticajem alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci ili iz drugih razloga nije sposobno da upravlja svojim postupcima.

Kada budu prelazili kolovoz, vozači ne smeju da voze trotinet u tom trenutku, odnosno preko pešačkog prelaza. Ovo pravilo važi osim na prelazu biciklističke staze, odnosno pešačko-biciklističke staze preko kolovoza.

Takođe, vozač ne sme prevoziti drugo lice na trotinetu, a ukoliko to bude uradio može biti kažnjen. Takođe, on ne sme prevoziti lice mlađe od 14 godina na autoputu i motoputu i ukoliko bude bio uhvaćen da to radi sledi mu kazna zatvora od najmanje 15 dana ili novčana kazna od 100.000 dinara do 120.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari