Na graničnim prelazima na severu Rudnica i Brnjak roba se kao i dosad samo evidentira, dok se na južnom prelazu kod sela Košutova kod južne Mitrovice u četvrtak i petak pojavila pokretna carinska patrola koja kamione sa robom iz Srbije vraća nazad, kaže za Danas državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović.

„Za mene je to očit dokaz da su na uvođenje embarga uticaja imali i zainteresovani za tržište Kosova i Metohije jer očito je da Priština nema nameru da robu iz Srbije učini nekonkurentnom nego da je sa tržišta potpuno isključi“, kaže Ivanović uz napomenu da je tržište na KiM vrlo rigidno jer „Albanci vrlo teško menjaju navike“, pa poskupljenje robe iz Srbije ne bi bilo dovoljan razlog da prestanu da je kupuju.

Ivanović tvrdi da se na administrativnoj granici sa KiM ni do sada nije naplaćivala nikakva carina, a promet robe sa KIM oslobođen je i plaćanja PDV-a. „Za oslobađanje od PDV-a Srbija se odlučila da ne bi bilo dvostrukog oporezivanja te robe, koja bi znatno poskupela jer na KiM se naplaćuje PDV od 16 procenata, a kod nas od !8 procenata“. Jedino što se, po njegovim rečima, na administrativnoj granici naplaćuje su akcize na akciznu robu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari