Od početka godine u Srbiji se gradi manje, ali zato skuplje 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Građevinarstvo Srbije u prvom kvartalu ove godine zabeležilo je, mereno u stalnim cenama, pad od 5,9 odsto, ali je zbog poskupljenja materijala, prema tekućim cenama, vrednost izvedenih radova porasla za 10,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Padu aktivnosti najviše je doprinelo usporavanje radova na izgradnji zgrada, gde je minus od 7,5 odsto dok je u ostalim građevinama smanjenje iznosilo 4,6 procenta.

Kako se navodi u saopštenju RZS, vrednost izvedenih radova u prva tri meseca ove godine u stalnim cenama, povećana je u regionu Šumadije i Zapadne Srbije za 53,8 odsto, u Vojvodini za 2,5 odsto dok je opala aktivnost u Beogradskom regionu za 16,6 odsto I u regionu Južne i Istočne Srbije za čak 49,8 procenta.

– Od ukupne vrednosti radova, na teritoriji Republike Srbije izvedeno je 97,1 odsto, dok je preostalih 2,9 odsto izvedeno na gradilištima u inostranstvu. Vrednost izvedenih radova izvođača iz Republike Srbije u prvom kvartalu 2022. godine, za radove koji su izvođeni na teritoriji Republike Srbije i inostranstva, porasla je u tekućim cenama za 9,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama opala 6,7 procenata – navodi se u saopštenju RZS-a.

Mnogo poraznija slika dpobija se kad se uporede podaci iz prva tri meseca ove sa prethodnim, četvrtim kvartalom prošle godine, jer je aktivnost ukupnog sektora građevinarstva, odnosno ukupna vrednost izvedenih radova u stalnim cenama prepolovljena dok je u tekućim dostigla 52,8 odsto. Nešto je bolji rezultat kada se gleda vrednost ugovorenih radova mereno u tekućim cenama – u prvom kvartalu iznosila je 95 odsto u poređenju sa poslednja tri meseca prošle godine, dok obračun u stalnim cenama daje vrednost ugovora od 90 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari