OPEK + : Dodatnih 400 hiljada barela nafte dnevno u februaru 1Nafta, ilustracija Foto: FreeImages/ rsvstks

OPEK i njegovi saveznici ostaće na svom kursu i dodati globalnoj ponudi nafte još 400.000 barela dnevno u februaru, uprkos još neizvesnim posledicama po potražnju zbog povećanja broja zaraženih korona virusom soja omrikon širom sveta, prenosi magazin „Nedelja“, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Grupa proizvođača nafte OPEK+, predvođena Saudijskom Arabijom i Rusijom, dogovorila je povećanje proizvodnje sledećeg meseca tokom onlajn sastanka. “Brent”, globalni standard za dve trećine svetske nafte, skočio je 0,72 odsto na 79,55 dolara po barelu nakon objave. West Texas Intermediate, reper koji prati američku sirovu naftu, porastao je do kraja trgovanja u utorak za 0,57 odsto na 76,51 dolara po barelu.

Odluka OPEK + da se drži planiranog povećanja proizvodnje nafte za februar odražava ublažavanje zabrinutosti zbog velikog suficita u prvom tromesečju. Tokom razgovora, ministri i zvaničnici razmatrali su interne podatke OPEK + koji ukazuju na višak snabdevanja od 800.000 barela dnevno u januaru i 1,3 miliona barela dnevno u februaru, što je mnogo manje nego što se ranije predviđalo.

U decembru su interne brojke OPEK + pokazale da je januarski suficit iznosio dva miliona barela po danu, da bi se u februaru povećao na tri miliona, što je činilo rizičnijim dodavanje veće ponude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari