Opština Batočina duguje 15 zarada radnicima JKP "7. juli" 1Foto: Aleksandar Veljković

Pre četiri godine opštinska uprava u Batočini ugasila je JKP „7. juli“, ostavljajući tako 30 radnika bez posla, kojima je do danas ostala dužna od pet do 15 zarada.

Radnici su tužili i dobili na sudu Opštinu, ali novac im još nije isplaćen.

„Preduzeće je ugašeno 2014, a iste godine je Opština formirala novo preduzeće koje se bavi istom delatnošću kao naše, nazvala ga ‘Lepenica Batočina’ i na njega prebacila svu imovinu. Bez posla je ostalo 30 radnika, kojima se u proseku duguje 500.000 do 800.000 dinara za zaostale zarade, odnosno od pet do 15 plata bez doprinosa“, ističu za Danas bivši radnici preduzeća „7. juli“.

Oni su zbog toga tužili opštinu i dobili presudu pred Privrednim sudom u Kragujevcu, na koju se Opština žalila. Opština je, kako kažu, tražila da se u „7. juli“ uvede stečaj, međutim, ni sud u Kragujevcu, a kasnije ni Privredni apelacioni sud u Beogradu to nisu uvažili. Uprkos sudskoj odluci većina radnika, kako kažu, nije uspela da naplati ni dinar duga, dok je tek nekoliko njih prebačeno u novo preduzeće.

Kako se navodi u presudi Apelacionog suda iz marta ove godine, Opština je tvrdila da stečaj može da se pokrene jer se javno preduzeće ne finansira pretežno iz sredstava opštine, međutim, tokom ročišta Opština Batočina to nije uspela da dokaže. Zato su sva potraživanja bivših radnika odgovornost opštinske vlasti, kao osnivača ovog preduzeća. Predsednik Opštine Batočina Danasu nije odgovorio da li će i kada dug za zarade biti isplaćen radnicima ovog preduzeća.

JKP „7. juli“ osnovano je 1989. i u APR se vodi kao aktivno društvo, iako u praksi ne postoji već pune četiri godine. Osnivač preduzeća je Opština, a osnivački ulog je 4,4 miliona dinara. Finansijski izveštaj za 2015. ne postoji na sajtu APR, za 2016. postoji ali je prazan, dok je prema izveštaju za prošlu godinu ovo preduzeće poslovalo sa gubitkom od 72.000 dinara. Na adresi navedenoj u APR u Ulici kralja Petra I broj 21 se godinama, međutim, ne nalazi preduzeće 7. juli već TMG Toplota d.o.o.

S druge strane, novoformirano javno preduzeće Lepenica Batočina prošlu godinu je prema podacima sa APR završila u plusu od 900.000 dinara, međutim, godinu ranije završila je u minusu od 4,5 miliona dinara.

Slučaj radnika u Batočini nije jedini, pre dve nedelje pisali smo o sličnom problemu u Smederevskoj Palanci, nešto ranije i u Vrnjačkoj Banji. Po istom principu, u sva tri grada lokalna samouprava je zatvarala javna komunalna preduzeća zbog nagomilanih dugova, ostavljajući većinu radnika bez posla. U Vrnjačkoj Banji je, kao i u Batočini, opština formirala novo preduzeće dok je u Palanci opštinska vlast delatnosti jednog prebacila na drugo komunalno preduzeće.