Opština Budva blokirala firmu koja je u vlasništvu Vlade Srbije 1Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva pokrenula je postupak prinudne naplate i zatražila od Centralne banke da blokira račun beogradskoj firmi “EPS turs”, zbog neplaćenog poreza na nepokretnost od 137 hiljada evra.

To piše u rešenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

Reč je o kompaniji koja je nekada bila u vlasništvu Elektroprivrede Srbije, a u koju je pre pet godina uveden stečaj.

Preduzeće “EPS turs”, osnovano je 1992. i osnovna delatnost mu je bila organizacija odmora i rekreacije radnika i ugostiteljstvo i turizam za potrebe Elektroprivrede Srbije. Gazdovalo je turističkim centrom u Budvi, sa ukupno 900 kreveta.

Centar objedinjuje hotel “Park” izgrađen pre šest decenija sa 300 ležajeva kategorisan sa svega dve zvezdice, iako se nalazi na samoj “pjeni od mora” na ulazu u Budvu.

”EPS Turs” je vlasnik i kompleksa od 16 kamenih trospratnih vila, izgrađenih na zemljišnom kompleksu od 15.000 kvadrata u naselju Potkošljun, svega stotinak metara udaljenom od hotela “Park”.

Hotel i vile se godinama unazad od kada je uveden stečaj izdaju u zakup i praktično su tokom sezone pune gostiju.

Uprava lokalnih javnih prihoda, kako piše u rešenju, postupajući po službenoj dužnosti pokrenula je postupak prinudne naplate poreza na nepokretnost – dug od 132.804 evra i kamate od 5.418 evra.

”Rešenje o prinudnoj naplati izvršiće Centralna banka Crne Gore prenosom novčanih sredstava sa računa poreskog obveznika”, piše u rešenju Uprave lokalnih javnih prihoda.

Firma “EPS turs”, kako piše u podacima Agencije za privredne registre Republike Srbije, je u stečaju, i u vlasništvu je Vlade Srbije sa stoodstotnim udelom.

Još 2017, kako su tada “Vijesti” objavile, beogradski Privredni sud uveo je stečaj u “EPS Turs”, nakon čega je Opština pokrenula postupak prinudne naplate nagomilanog poreskog duga.

Kako tada, tako i sada u katastarskoj evidenciji Uprave za katastar i državnu imovinu budvanski hotel i vile “Park” uknjiženi su na SOUR združena Elektroprivreda Srbije, a ne na “EPS Tours”. U rešenju Uprave lokalnih javnih prihoda navedene su taksativno nekretnine za koje nije plaćen porez na nepokretnost, ali uvidom u katastarsku evidenciju nijedna nije uknjižena na “EPS Turs”, već na SOUR združena Elektroprivreda Srbije, RO “Elektrodistribucija” Beograd, Termoelektrana “Nikola Tesla”.

Pre pet godina, “EPS turs Beograd” – Turistički centar Budva sa sjedištem u Budvi tužio je Poresku upravu, odnosno Ministarstvo finansija jer je tokom ljeta 2016. nezakonitim rješenjem PU u Budvi i pečaćenjem objekata, njihov zakupac hotela “Park” i Vila “Park” – onemogućeno da radi 22 dana u navedenim objektima, zbog čega je tužilac, kako su tada naveli, kao zakupodavac ovih objekata, po osnovu kršenja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, pretrpio štetu.

Vlada Srbije je još prije sedam godina najavila privatizaciju “EPS Tursa”, koji, osim vrijedne imovine u Budvi, ima i nekoliko objekata u Srbiji. Tada se mnogo firmi i pojedinaca iz Crne Gore javilo da kupi ovu nekretninu, koja se nalazi na trenutno jednoj od najatraktivnijih lokacija uz samu Slovensku plažu, pored stadiona Lugovi, a gdje je predviđena gradnja hotelskih kapaciteta visoke kategorije, ali i apartmana za tržište. Međutim, do danas imovina je ostala u vlasništvu Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari