Nemačka kompanija WTE Vasertehnik, koja pruža usluge hidroinženjeringa i energetike u 16 zemalja širom sveta, ima rešenje za prečišćavanje zrenjaninske pijaće vode i spremna je da u kratkom roku započne izgradnju tehnološki naprednog postrojenja kao deo ugovorne obaveze sa zrenjaninskom firmom „Vodovod i kanalizacija“, saopštio je na konferenciji za medije inženjer Joerg Koering, tehnički direktor WTE Vasertehnik, predstavljajući status ovog projekta.

 Joerg je istakao da je Vasertehnik izabran kao najpovoljniji ponuđač na međunarodnom tenderu 2011. i da prema potpisanom ugovoru iz 2012. godine sa gradom Zrenjaninom treba da projektuje, izgradi, finansira i upravlja postrojenjem za prečišćavanje pijaće vode. Sve pripremne radnje su gotove, sve ugovorne obaveze ispoštovane ali je u Zrenjaninu izostala podrška da posao počne.

– Spremni smo da započnemo gradnju, jer nas svako odugovlačenje puno košta. Kontaktirali smo gradonačelnika i firmu Vodovod povodom svega – kaže Koering i objašnjava da tim projektom, koji su podržale državne institucije Srbije i Nemačke građani Zrenjanina dobijaju zdravu i čistu vode za piće, iz koje su odstranjene organske materije, arsen, gasovi, mangan, amonijak i uklonjena žuta boja.

Firma Vasertehnik u dosadašnji posao projektovanja pilot postrojenja i ispitivanja zrenjaninske vode, kao i u projektovanja fabrike uložila je nekoliko miliona evra. Nakon nedavne sednice skupštine grada u Zrenjaninu, na kojoj su izneti argumenti o neusklađenosti domaćih i evropskih standarda za dozvoljene količine pojedinih materija u vodi, gradska uprava odlučila je da angažuje državnog revizora za proveru tenderske dokumentacije, pre sprovođenja ugovora sa nemačkom firmom. Time je rok za početak radova odložen na neodređeno vreme a investicija dovedena u pitanje.

Poruka

„Kakvu to poruku šalje drugim investitorima kada potpisan ugovor ne može da se realizuje, svima je jasno“, istakao je Koering. Inače, fabrika vode koštala bi 25 miliona evra, za šta je grad Zrenjanin obezbedio državne garancije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari