Dugoročnost je suština našeg poslovanja i nismo došli u Srbiju da brzo zaradimo pare i odemo, već da ostanemo ovde i gradimo poverenje, kaže u razgovoru za Danas Kristofer Cetl, predsednik Upravnog odbora Grave osiguranja.

On je sa svojim saradnicima proslavio hiljaditu polisu životnog osiguranja te kompanije u Užicu i sa gradonačelnikom Jovanom Markovićem razgovarao o mogućnosti da i lokalne samouprave izdaju hartije od vrednosti.

– Država bi trebalo da definiše okvire u kojima bi i loklane samouprave mogle da izdaju hartije od vrednosti. Investitori bi kupovali te obveznice i time investirali u lokalnu infrastrukturu. Ako se Užice odluči da emituje obveznice, veoma smo zainteresovani da ih otkupimo – rekao je Cetl.

S druge strane, on državi sugeriše da bi trebalo da podstiče životno osiguranje, koje bi, kako navodi, moglo da bude motor razvoja, tako što bi se prikupljeni novac investirao u hartije od vrednosti, a time bi se i osiguranicima i osiguravajućim kućama obezbedila dugoročnost.

– Analizirali smo razne modele u Evropi o tome na koji način se stimuliše životno osiguranje i državnim organima u Srbiji predložili francuski model, koji podrazumeva da država osiguraniku vraća 25 odsto od uplaćene premije u toku jedne godine – objašnjava Cetl.

Grave prvenstveno nudi životno osiguranje, kroz ekskluzivno partnerstvo sa Sejv investom, a od pre tri godine plasiralo je i osiguranje imovine za deset evra godišnje. Cetl ističe da ta kompanija danas ima više od 300 zaposlenih i kapital od 13 miliona evra, a poverenje joj je ukazalo više od 40.000 klijenata u Srbiji. „Iako u Srbiji postoji veliki potencijal, svega 2,5 odsto građana ima životno osiguranje. Prosečna uplaćena premija bila je 9,4 evra godišnje, ali smo u ovoj godini stigli na prosek od 10 evra“, objašnjava Cetl i dodaje da su uprkos ekonomskoj krizi, u ovoj godini poslovali veoma dobro i da u narednoj žele da imaju najmanje 43.000 klijenata.

 

Isplate

– Ništa ne obećavamo danas što ne bismo mogli za ispunimo za deceniju ili dve, kada polisa ističe. U toku ove godine imali smo isplate osigurane sume i dobiti u iznosu od skoro 90.000 evra, u narednoj godini ona će biti 400.000 evra, a 2011. godine skoro milion evra. Ne obećavamo dobit od deset ili petnaest odsto, već u iznosima od šest odsto, poput postojećih kamatnih stopa u bankama – poručuje Cetl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari