Uprkos uspešnom poslovanju u minulih nekoliko godina, te rekordnoj prošlogodišnjoj deviznoj zaradi od izvoza oružja i transfera tehnologije za proizvodnju pešadijskog naoružanja u Azerbejdžan, od oko 42 miliona dolara, Zastava Oružje je, sa dugom za neplaćene poreze i doprinose od čak 6,48 milijardi dinara, prema zvaničnoj informaciji Poreske uprave Srbije, najveći poreski dužnik među aktivnim pravnim licima u državi.


U menadžmentu Zastave Oružja za naš list kažu da očekuju da će taj problem uskoro da bude rešen, te da poreski dug ne ugrožava proizvodno-poslovne planove fabrike.

– Postupak konverzije našeg poreskog duga u ulog države u kapitalu preduzeća je u toku. Verovali smo da će taj posao biti završen do kraja 2013, ali je, mimo naše krivice, problem prenet u ovu godinu. Očekujem, ipak , da će konverzija dugova ne samo Zastave Oružja već i ostalih pet fabrika domaće odbrambene industrije u ulog države u njihovom kapitalu da bude okončana uskoro. Nakon toga, država će postati gotovo stopostotni vlasnik naše fabrike, a mi ćemo naše obaveze prema njoj početi redovno da servisiramo, rekao je za Danas direktor Zastave Oružja Rade Gromović.

Država, međutim, kragujevačkoj fabrici duguje više od 50 miliona dolara za ranije izvezeno oružje (mahom u zemlje trećeg sveta – prim. Z. R.), podseća Gromović. Iako je taj dug, u međuvremenu, sa kamatama narastao na svih 100 miliona dolara, o njemu se, ističe Gromović, „mudro ćuti“ i u nadležnim institucijama i u medijima.

Dugovi za poreze i doprinose i enormne kamate na njih u međuvremenu su narastali u meri da Zastava Oružje, uprkos rastu plasmana na svetskim tržištima, nije mogla da ih servisira, te su, u više navrata, konvertovani u ulog države u kapitalu fabrike. Tako je država trenutno vlasnik oko 75 odsto kapitala kragujevačke fabrike oružja.

Rodić: Pomoći ćemo „Prvom partizanu“

Beograd – Ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić izjavio je da će njegovo ministarstvo pomoći užičkoj fabrici municije „Prvi partizan“ u obezbeđivanju šest hektara prostora za novu lokaciju fabrike i specifične opreme za rad. Rodić je to izjavio za list „Odbrana“ nakon obilaska fabrike i razgovora sa direktorom Dobrosavom Andrićem o poslovanju „Prvog partizana“. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari