"Ostaćemo ovde osam sati. Tražimo novi kolektivni ugovor": Protest radnika Ziđina u Boru 1Foto: Miljko Stojanović/Danas

Protest radnika Ziđina u Boru počeo je danas oko 15,35 časova.

Oni su prethodno najavili radikalizaciju protesta jer sastanak u Ministarstvu rudarstva minulih dana nije dao rezultate i dogovor između kineske kompanije i radnika rudnika nije postignut.

Kako su sindikalisti kazali, radnici su se podelili i otišli na dogovorene lokacije. Ispred kapije okupljeni su radnici i predtavnici sindikalne organizacine Topionica Bor. Traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora, i od tog zahteva neće odustati.

Radnici su odlučili da protest nastave na četiri kapije rudnika. Kako su kazali, tamo će ostati narednih osam sati.

Prema rečima predsednika Sindikata Topionica Žarka Radulovića, plan protesta je okupljanje na topioničarskoj kapiji, potom da se ljudi podele po grupama. Takođe, kako su naveli, namera im je da se  protest nastavi na kapiji Ziđina.

„Za sada nisu blokade, već samo protesti na četiri kapijama. Zahtevi sindikata i radnika su da se momentalno povuče Pravilnik o radu koji je poslodavac doneo 15. decembra. To je uslov za nastavak pregovora. Dobili smo obaveštenje da poslodavac ne želi da povuče ovaj pravilnik, pa smo bili primorani da protestujemo do ispunjenja našeg zahteva“, rekao je Radulović za Danas.

Dragan Elek iz Topionice u Boru kaže da članovi sindikata zahtevaju povlačenje pravilnika, i da zato prave proteste na kapijama Bora i Majdanpeka.

Iz Vlade Srbije su, prema njegovim rečima, poručili da ako radnici ne prihvate pravilnik, da će smanjiti broj radnika i da se neće garantovati za ispatu plata.

Jedan od radnika kaze da nije tačno da je prosek plata 110.000 dinara pošto mladi imaju od 60.000 do 70.000.

„Pitamo se ko ima toliko veliku platu? Možda oni iz HR? Kolika je plata u direkciji? Da li je 400.000 ili 500.000? To nije fer. Naše radnike guraju gde ima cijanida i arsena, a njihovi radnici pobegli odatle posle nekoliko dana“, kaže Dragan Elek – Komarac.

Petar Tufegdžić kaže za Danas da je on penzioner i bivši radnik.

„Došao sam da podržim radnike pošto znam kakve probleme imaju. Kod Kineza su nemogući islovi, a sada im još smanjuju i platu“, istakao je on.

Kaže nastavljaju borbu i za svoje selo, Oštrelj koje će biti uskoro iseljeno.

„Ne znam ni kada ni gde. Planirana je jedna lokacija za više sela, takoreći pola opštine Bor“, objašnjava on.

On zahteva da država stane iza radnika, kao i meštana sela, a ne iza Ziđina kao što rade.

"Ostaćemo ovde osam sati. Tražimo novi kolektivni ugovor": Protest radnika Ziđina u Boru 5
Petar Tufegdžić Foto: Danas/Miljko Stojanović

Protest se trenutno odrzava ispred četiri kapije Ziđina. To su Kop Bor, Štulc, Flotacija Bor i ispred kapije Topionice. Takođe obe kapije u Majdanpeku su blokirane, kažu okupljeni radnici.

Radnicima su dali podrsku i meštani borskih sela, Krivelja, Oštrelja i Slatine. Polako i oni dolaze da se priključe protestu.

Kod kapije Flotacija Bor radnici su upalili vatru, pošto je vreme hladno i tako se greju.

"Ostaćemo ovde osam sati. Tražimo novi kolektivni ugovor": Protest radnika Ziđina u Boru 6
Foto: Miljko Stojanović/Danas
Kažu, uprkos hladnom vremenu neće se povući.
Okupljeni radnici kod kapije Flotacine Bor kažu za Danas da će ostati do ponoći, a nakon toga otićiće kod kapije Štulc, gde je blokiran i železnički saobraćaj.
Ranije je tamo blokiran i put, pa je trenutno blokirano desetine kamiona.
Radnici kažu da se neće povući do ispunjenje zahteva.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.