Informacije pojedinih inostranih medija da je na ratištima u Siriji prisutna i srpska puščana municija nije iznenadila bolje poznavaoce ove problematike. Naprotiv, domaća vojna industrija, pored ostalog, Zastavino pešadijsko naoružanje i municiju iz „Prvog partizana“ decenijama već izvozi i u zemlje Bliskog istoka i severne Afrike (Magreba), među kojima su, u zavisnosti od trenutne situacije u tim državama, kao i njihovog aktuelnog međunarodnog položaja, Irak, Egipat, Libija, pa i Sirija.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Taj izvoz je pod strogom kontrolom države i čak četiri ministarstva – spoljnih, unutrašnjih poslova, odbrane i privrede, a dozvole za svaku zemlju pojedinačno dobijaju se tek nakon svih provera. Kontrola je posebno pojačana od 2005. godine, nakon afere „Orao“ kad je otkriveno da je 2002. deo srpskog oružja namenjenog Nigeriji, tajnovitim kanalima stigao u Liberiju, koja je bila pod sankcijama Ujedinjenih nacija.

U lancu provere najbitnija je uloga Ministarstva spoljnih poslova, čije diplomate proveravaju da li je zemlja u koju se domaće oružje ili municija izvozi pod bili čijim sankcijama (UN ili američkim). Uz to, nije nepoznato da srpsko pešadijsko naoružanje i municija na inostrana tržišta i krizna žarišta, kakvo je decenijama već Bliski istok, stiže uz saglasnost Amerikanaca, tako da su ilegalni transferi proizvođača ili domaćih trgovaca praktično nemoguće.

Moguće je, međutim, da je na sirijsko ratište, osim oružja koje je legalno prodavano toj zemlji u prethodnom periodu, stiglo i ono iz izvoza Libiji, Iraku, Egiptu i drugde po Bliskom istoku i severu Afrike, upravo iz zemalja, u kojima, nakon „Arapskog proleća“, traju građanski sukobi i ratovi. Kada je o municiji reč, na osnovu godine proizvodnje utisnute na čauri metka, može se precizno odrediti kad je izvezena i iz kojih je vojnih stokova.

Američka veza

Srpska puščana municija proizvodi se sa kalibrom 7,62X39 milimetara, koji Rusi još od 1974. prave smo za izvoz. Namenjena je puškama AK 47 (kalašnjikov) i M70, koja se proizvodi u kragujevačkoj Zastavi. U užičkoj fabrici „Prvi partizan“ proizvodi se i mitraljeska municija, kalibra 7,62x 54mm, za Zastavin mitraljez M 84, najverovatnije najbolji mitraljez na svetu, a u istom kalibru rade i snajpersku municiju. Prema dostupnim informacijama, više od 90 odsto ukupne proizvodnje municije isporučuje američkim partnerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari