Otkupljivači polako podižu cenu 1Foto: FoNet

Iako je početna akontna cena maline od juče povećana sa 150 i dostiže iznos od 187 dinara, malinari ipak nisu zadovoljni tim iznosom i zahtevaju da cena bude kao prošle godine – od 210 do 220 dinara.

S druge strane, otkupljivači i vlasnici hladnjača uzvraćaju da je zahtev nerealan i da bi cenu trebalo da odredi tržište.

Proizvođači i vlasnici hladnjača, pre neki dan, sastali su se Arilju, ali tada hladnjačari nisu bili skloni da prihvate cenu veću od 150 dinara. Međutim, od juče nude iznos od 180 do 187 dinara za kilogram maline.

– Na sastanku u Arilju, vlasnici najvećih hladnjača iz tog kraja odbijali su da malinu plaćaju više od 150 dinara i tvrdili da bi cenu trebalo da odredi tržište i da će se oni ponašati u skladu sa tržišnim uslovima – rekao je za Danas Milan Đukić, predsednik udruženja Vilamet iz Arilja i predsednik Saveza Srpska malina, koji okuplja 14 udruženja malinara iz cele Srbije.

On je dodao da ne zna zbog čega su otkupljivači do juče insistirali na nižoj ceni, a potom je podigli.

– To samo oni znaju i verujem da su se dogovorili o otkupnoj ceni, kao što to rade godinama i svake sezone ponavlja se ista priča – dodao je Đukić.

On ističe da je ariljski razgovor protekao u korektnoj atmosferi, bez zađevica, a da su hladnjačari ubeđivali malinare kako nemaju mogućnosti da plate više od 150 dinara za kilogram tog voća.

– Otkupljivači nisu naši neprijatelji, već saveznici u ovom poslu i trebalo bi da izgrađujemo partnerski odnos koji bi koristio i jednoj i drugoj strani – poručio je Đukić.

Naveo je da je promena cene, najverovatnije, posledica smanjenog roda, zbog vremenskih nepogoda, a koje su i pre neki dan napravile veliku štetu u malinjacima, posebno u Kosjeriću, Valjevu, Bajinoj Bašti, delu Užica i u drugim mestima.

– Zbog toga će ovogodišnji rod biti 30 do 40 odsto manji nego prošle godine. U nekim malinjacima šteta je takva da će se posledice osetiti i naredne godine – ocenio je naš sagovornik.

O najavama pojedinih malinara da će blokirati saobraćajnice, ukoliko se ne udovolji njihovom zahtevu, Đukić kaže da se o toj mogućnosti nije razgovaralo u udruženjima Srpska malina i Vilamet u Arilju.

– Mi smo prihvatili predlog vlasnika hladnjača o tome da bi trebalo da sačekamo i da vidimo kako će reagovati tržište i kakvu cenu će odrediti ponuda i potražnja. Da cena nije otišla na 180 dinara i više, verovatno bismo i mi razmišljali o blokadi, ali trebalo bi da budemo strpljivi – kazao je Đukić, a kao nerazuman gest označio izjave pojedinih malinara koji prete protestima i blokadama saobraćajnica.

Đukić smatra da je to gest koji koristi hladnjačarima kao opravdanje da ne razgovaraju sa malinarima o ceni voća i uveren je da proteste najavljuju pojedinci iz ličnih interesa i time obmanjuju proizvođače. On ističe da udruženje Srpska malina zahteva početnu akontnu cenu od 210 do 220 dinara, po kojoj se malina otkupljivala prošle sezone.

– Zbog smanjenog roda, verujem da će malina dostići taj iznos i nadamo se da neće biti potrebe za protestima – istakao je Đukić i poručio da bi problemi u malinarstvu konačno trebalo da se sistemski reše u institucijama, od lokalnog do državnog značaja.

Predstavnici udruženja Eko voće, koje okuplja oko 150 proizvođača iz Arilja, koje je takođe nezadovoljno cenom, očekuju od Vlade Srbije da im odgovori na njihov predlog o tome da se predstavnici tog udruženja i republičke vlade sastanu i da pokušaju da reše problem otkupne cene, kako bi bili zadovoljni i proizvođači i otkupljivači.

 

Najveće štete u Kosjeriću i Bajinoj Bašti

Jaka kiša, praćena gradom, pre neki dan je, osim na objektima i putevima, nanela najveću štetu u malinjacima na području Kosjerića i Bajine Bašte, opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija. Prema rečima Milijana Stojanića, predsednika opštine Kosjerić, najveći broj malinjaka nije osiguran, a šteta je, kako je naveo, mogla da bude ublažena da pojedini strelci nisu odbili da preuzmu protivgradne rakete, jer su bili nezadovoljni visinom naknade za tu vrstu angažovanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari