Nakon maratonskog zasedanja, u ranim jutarnjim satima juče je na sednici Skupštine grada Smedereva izglasano da se američkoj kompaniji Komiko oil dodeli ugovor o zakupu na 99 godina 113 hektara za izgradnju rafinerije nafte.


Za taj predlog se izjasnila većina od 43 odbornika, 13 je bilo protiv a tri su bila uzdržana. Odbornici su prihvatili izmenjen predlog Ugovora o zakupu kojim su precizirana prava i obaveze kompanije, pre svega da ne može da uđe u posed dok ne isplati 652 miliona dinara, kolika je bila ponuđena cena. Predstavnik Komiko oil Radomir Radivojević je za Danas rekao da će u toku dana povodom dobijanja ugovora o zakupu zemljišta za izgradnju rafinerije nafte ta kompanija izdati zvanično saopštenje.

Planirani kapacitet rafinerije za preradu sirove nafte je 100.000 barela. U rafineriji će se proizvoditi gorivo u skladu sa standardima EU bezolovni benzin, evrodizel, TNG i avio-gorivo. Planira se da se to gorivo izvozi u zemlje regiona, o čemu su već potpisana dokumenta, a ukoliko se ukaže potreba, prodavaće se i u Srbiji. Rafinerija nafte Smederevo trebalo bi da ima 550 zaposlenih, što je predviđeno Planom prostornog planiranja posebne namene koji je utvrdila Vlade Srbije, dok će indirektno za rafineriju raditi oko 3.000 ljudi. Komiko oil je na dobijanje zemljišta u zakup čekao tri godine zbog sporova u lokalnoj vlasti u Smederevu oko toga da li tom gradu treba rafinerija ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari