Pavle Petrović ovogodišnji dobitnik nagrade Udruženja Fulbrajt i prijatelji 1Foto: Udruženje Fulbrajt i prijatelji

Udruženje „Fulbrajt i prijatelji“ čiji su članovi stipendisti Fulbrajtovog i drugih zvaničnih programa razmene pod pokroviteljstvom vlade SAD dodelilo je godišnju nagradu „Predvodnik/Predvodnica“ za 2022. godinu profesoru emeritusu Pavlu Petroviću.

Nagrada se dodeljuje za profesionalna i akademska dostignuća i za doprinos društvenoj zajednici u poslednjih pet godina. Nagradu je u ime Udruženja uručio predsednik Udruženja profesor Ivan Vujačić, dok je odluku o dodeli priznanja obrazložio predsednik komisije za dodelu nagrade, profesor Dejan Šoškić.

„Profesor Petrović je tokom čitave svoje karijere težio akademskoj izvrsnosti u radu sa studentima, u istraživanjima ali i u društvenom angažovanju. U poslednjih pet godina profesor Petrović je objavio značajne radove iz oblasti efektivnosti fiskalne politike, privrednog rasta i konvergencije, migracija i njihovih ekonomskih posledica, kao i o epizodi hiperinflacije u Srbiji iz ’90ih godina. Objavio je koautorsku monografsku studiju o privrednom rastu i konvergenciji sa posebnim osvrtom na Srbiju i bio je urednik specijalne monografije (zbornika radova) SANU „Avramović: hiperinflacija, stabilizacija i reforme“, rekao je Šoškić.

Kako je dodao, Petrović je kao predsednik Fiskalnog saveta doprineo boljem razumevanju uloge javnih finansija kao i predlaganju unapređenja u domenu ekonomske politike u Srbiji. Pored redovnih godišnjih ocena budžeta, Fiskalni savet je pod njegovim rukovodstvom objavljivao i specifične analize: preporuke za povećanje javnih investicija, predlog mera za smanjivanje siromaštva i nejednakosti, unapređenje penzionog sistema, analiza i predlog mera tokom ekonomske krize izazvane pandemijom, odgovor na tekuću energetsku krizu. Izabran je za ličnost 2020. godine nedeljnika Vreme za doprinos unapređenja institucija u javnom interesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari