Ministarstvo privrede reagovalo je na jučerašnji tekst u našem listu koji je izašao pod naslovom „Svim budućim penzionerima samo 200 evra mesečno“ saopštenjem u kojem se navodi da su „navodi potpuno netačno i tendenciozno preneti i da je neautorizovan telefonski razgovor predstavnika Ministarstva privrede sa novinarom Danasa pogrešno prenet i istrgnut iz konteksta“.






„Potpuno je netačno da će svim budućim penzionerima penzije biti samo 200 evra mesečno. Nikome ne pada na pamet da dira u stečena prava penzionera“, navode u Ministarstvu i dodaju da je za njih reforma penzionog sistema „bitna u kontekstu smanjenja nameta na rad“.

„Ministarstvo privrede se sistemski i aktivno bori protiv svih privilegija, zloupotreba, korupcije, interesnih grupa i svih vrsta parazita koji žive na leđima poreskih obveznika i građana Srbije. Zbog njih građani Srbije i žive tako loše“, navodi se u saopštenju i dodaje da „socijalna politika ne sme više da se vodi preko javnih preduzeća, preko viška partijski zaposlenih koji ne samo da primaju deluks socijalnu pomoć u vidu plate za nerad nego posle imaju i višestruko veće penzije od svih ostalih u društvu“.

„Ministarstvo privrede smatra da, u okviru penzione reforme i uvođenja univerzalne socijalne zaštite, čak i ako neko nije imao nijedan dan radnog staža, kada dođe u godine za penziju humano društvo treba da mu obezbedi primanja koja su dovoljna za život i egzistencijalne potrebe. Svaki građanin koji radi i uplaćuje penzijsko osiguranje će svakako i u svakoj formi penzione reforme imati više od ovog minimalnog iznosa. Ministarstvo privrede takođe smatra da svaki građanin Srbije mora da ima zdravstvenu zaštitu i da je sadašnji sistem neoveravanja zdravstvenih knjižica neustavan. Nije posao zaposlenih da naplaćuju doprinose za zdravstvo. To je posao države koji treba da obavlja preko Poreske uprave“, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Danas je tačno preneo izjavu predstavnika Ministarstva privrede

Ne osporavaju se stečena prava



Beograd – Verujemo da je saopštenje Ministarstva privrede povodom pisanja našeg lista o penzionoj reformi bilo isprovocirano reagovanjima koje je ta tema izazvala, a ne navodima u samom tekstu. Iz sledećih razloga:

1. Razgovor nije prenet netačno, a još manje tendenciozno, niti je istrgnut iz konteksta.

2. Ministarstvo u saopštenju tvrdi da nikome ne pada napamet da dira u stečena prava penzionera. Podsećamo da u 3. rečenici našeg teksta jasno piše da ova reforma ne bi uticala na primanja sadašnjih penzionera, te da su čak tri pasusa (peti, šesti i sedmi) posvećena objašnjenju da bi svim radnicima bila priznata sva penzijska prava stečena do stupanja novih pravila na snagu. Dakle, Danas ni rečju nije tvrdio da bi Ministarstvo diralo u stečena prava. Upravo suprotno.

3. U tekstu se precizno navodi da bi veću penziju od 200 evra mogli da ostvare svi koji sebi budu uplaćivali penziono osiguranje (pasus 4).

4. Stav Ministarstva da svi koji su u godinama za penziju treba da imaju primanja dovoljna za život, reflektovan je u prvoj rečenici teksta u kojoj se navodi da bi SVI stariji od 65 godina imali primanja reda veličine 20.000 dinara, a iz 2. i 4. rečenice se vidi da je Ministarstvo cifru odredilo prema kriterijumu iznosa za koji smatra da je dovoljan za život.

U negativnim reagovanjima bilo je i onih koji tekst nisu ni pročitali, a još manje se potrudili da shvate suštinu rečenog. Ako Ministarstvo smatra da se protiv njega vode orkestrirani napadi, onda se samo na njih, a nikako ne na tekst u Danasu odnose ocene poput „netačno“, „tendenciozno“ i „istrgnuto iz konteksta“. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari