Ćuta: Peticija za Memorijalni centar umesto hotela na mestu Generalštaba 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Ekološki ustanak predstavio je danas na konferenciji za novinare peticiju „za sprečavanje poklanjanja kompleksa zgrada Generalštaba ofšor kompanijama i pokretanje inicijative da se na toj lokaciji umesto ‘Beograda na vodi 2’ izgradi memorijalni centar posvećen žrtvama NATO agresije 1999. godine“.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da postoji dokument koji je, prema njegovim tvrdnjama, potpisao 1. decembra 2022. godine ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sa američkim ofšor kompanijama, kojima se u zakup daje kompleks zgrada Generalštaba u Kneza Miloša.

Jovanović je pozvao Vesića da memorandum dostavi javnosti na uvid.

„Osoba sa slike je 1. decembra 2022, na osnovu ovlašćenja, potpisala memorandum sa ofšor kompanijom Kušner da bi se na ovom prostoru gradilo pretpostavljamo ‘Beograd na vodi 2’. Ovaj čitav prostor ovog kompleksa treba da se pokloni, za početka da u zakup dvema stranim kompanijama iz Amerike da bi se na ovom prostoru kasnije gradili i stambeni projekti“, tvrdi Jovanović, pokazujući fotografiju Gorana Vesića.

Vesić je ranije izjavio da nije ništa potpisao, a Jovanović navodi da ga dokument koji je pokazao novinarima – demantuje.

„Od njega zahtevamo da odmah građanima stavi na uvid memorandum koji je potpisao“, naglasio je Jovanović.

Jovanović je davanje u zakup Generalštaba američkim kompanijama uporedio sa davanjem Šumarica Nemcima kako bi se na tom mestu gradile zgrade.

Pravnica Danijela Nestorović reka je da se lokacija na kojoj se nalazi kompleks Generalštaba i dalje vodi kao kulturno-istorijsko dobro od velikog značaja.

„Postoji rangiranje kulturnih dobara, a ovo je jedna kulturno-istorijska celina koja obuhvata preko 15 katastarskih parcela, a dve ključne na kojima se nalaze ova dva objekta su pod prethodnom zaštitom, što podrazumeva poseban stepen zaštite, gde nije dozvoljeno nikakvo rušenje ili preuređivanje“, objasnila je Danijela Nestorović.

Zavod za zaštitu spomenika kulture morao bi hitno da se izjasni da li je dobio zahtev Vlade da se „skine stepen zaštite“, dodala je ona.

Danijela Nestorović predočila da po zakonu nije moguće potpisati bilo kakav investicioni ugovor bez skidanja oznake o zaštiti kulturnih dobara jer se uz takve ugovore i memorandume moraju priložiti dozvole nadležnih institucija, među kojima je i Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari