Iz budžeta Ministarstva poljoprivrede u 2012. samo za sisteme navodnjavanja i čišćenje kanalske mreže biće izdvojeno pet milijardi dinara, a u prve radove koji bi trebalo da počnu već naredne nedelje, država će uložiti blizu milijardu dinara.


– Potpisali smo ugovore koji bi u naredne četiri godine trebalo od Srbije da naprave zemlju sa 1,1 miliona hektara obradive zemlje pod sistemima za navodnjavanje, a trenutno se navodnjava svega stotinak hiljada hektara – rekao je juče ministar poljoprivrede Dušan Petrović, nakon potpisivanja ugovora sa direktorima preduzeća Srbijavode, Vojvodina vode i Beograd vode.

Prema rečima Petrovića, tri milijarde dinara biće utrošeno na čišćenje postojećih kanalskih mreža, dok će dve milijarde biti izdvojene za gradnju novih kanala. Vrednost prve faze radova je gotovo milijardu dinara, ukupno se navodnjavanja 62.889 hektara, a biće rekonstruisano 745 kilometara kanalske mreže.

– Kada se uzme u obzir koliko naša zemlja izgubi na usevima, procena je da Srbija svake godine izgubi dve milijarde evra samo zbog toga što nemamo sisteme za navodnjavanje u dovoljnoj meri – istakao je Petrović i naglasio da će ceo ovaj projekat vredeti između četiri i pet milijardi evra. „Za četiri godine Srbija će, što se poljoprivrede tiče, biti mnogo drugačija, bolja zemlja“, naglasio je ministar Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari