Krenula regata iz Novog Sada: Za devet dana otploviće 250 kilometara po rekama i kanalima u Vojvodini 1Foto: Nenad Mihajlović/Vode Vojvodine

Sa Dunava iz Novog Sada danas je 13. put po redu krenula Međunarodna regata „Vode Vojvodine“, koja će trajati do 30. juna.

Ovogodišnja regata će za devet dana plovidbe preći maršrutu od 250 kilometara po vojvođanskim rekama i kanalima. Kroz Novi Sad, Titel, Zrenjanin, Žitište, Mihajlovo, Novi Bečej, Bečej, Srbobran i Bački Petrovac, te ponovo do Novog Sada.

Slogan regate je “Kanali plovni, za ravnicu plodnu”.

„Sloganom ovogodišnje regate želimo da istaknemo značaj i važnost održavanja i čišćenja kanalske mreže i kanala u našoj severnoj pokrajini. JVP „Vode Vojvodine“ upravlja sa 600 kilometara plovne kanalske mreže i na tom plovnom putu se nalazi čak 16 brodskih prevodnica koje su neophodne za njegovo funkcionisanje. Ove godine regataši će prvi put proći kroz rekonstruisanu prevodnicu Klek, obnovljenu zahvaljujući sredstvima iz IPA projekta prekogranične saradnje Rumunije i Srbije“, izjavila je Bojana Pećo-Findžanović, savetnica direktora „Vode Vojvodine“.

Krenula regata iz Novog Sada: Za devet dana otploviće 250 kilometara po rekama i kanalima u Vojvodini 2
Foto: Nenad MIhajlović/Vode Vojvodine

Kako dodaje, trude se da istaknu nautički i turistički potencijal lokalnih samouprava kroz koje prolazi kanalska mreža.

U prethodnih godinu dana postavili su preko 100 pecaroških mesta duž kanala u Vojvodini.

Kako je ističe savetnica direktora „Vode Vojvodine“, ove godine su obezbedili četiri milijarde dinara za ulaganje u kanalsku mrežu i vodne objekte, kako bi obnavljali postojeće i pravili nove sisteme za odvodnjavanje i navodnjavanje.

Ona je pozvala građane da se pridruže proslavi Međunarodnog dana Dunava – 29. juna na novosadskom Štrandu.

„Kalendarski gledano, ovaj dan koincidira sa početkom leta i gde ćete lepšeg i zanimljivijeg događaja. Ovo je jedna prelepa manifestacija i svim učesnicima želim da im svaki sekund u Novom Sadu bude prijatan i da im svaki talas bude ugodan. Regata će se 29. juna vratiti na kupalište Štrand i tada će biti centralna manifestacija povodom obeležavanja Međunarodnog dana Dunava“, izjavio je Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada.

Krenula regata iz Novog Sada: Za devet dana otploviće 250 kilometara po rekama i kanalima u Vojvodini 3
Foto: Nenad Mihajlović/Vode Vojvodine

Ovogodišnja regata podržana je od strane Pokreta gorana Vojvodine i Grada Novog Sada, koji će ove godine prvi put biti domaćin regatašima na Međunarodni dan Dunava, 29. juna, kada će na Špicu za sve građane biti organizovan zabavno-edukativni program, uz vožnju po Dunavu za najmlađe, žonglere vatrom, koncert grupe „Amajlija“ i vatromet.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari