Više od 90 brodova učestvovalo na regati „Vode Vojvodine“ 1Foto: JKP "Vode Vojvodine"

Učesnici 12. Međunarodne regate „Vode Vojvodine“, isplovili su iz Bačke Palanke na poslednju deonicu dugu 40 kilometara.

Kako piše portal SoInfo, regataši su od 24. juna do 3. jula plovili vojvođanskim kanalima i Dunavom, na relaciji Novi Sad – Bački Petrovac – Ruski Krstur – Srpski Miletić – Sombor – Bezdan – Apatin – Bogojevo – Bačka Palanka – Novi Sad.

Cilj ovogodišnje regate, koja broji 91 brod, bio je podizanje potencijala plovidbe i nautičkog turizma u Vojvodini, ali i ekološke svesti.

„Regataši su učestvovali u ekološkoj akciji prikupljanja čepova od plastike, kako bi se omogućila kupovina pomagala jednoj devojčici i dečaku iz Valjeva i Novog Sada.

Takođe, regataši su, posle 25 godina, prošli kroz rekonstruisanu prevodnicu Bezdan, koja je izgrađena 1856. godine“, rekao je pomoćnik direktora JVP „Vode Vojvodine“ za tehnička pitanja Igor Kolaković.

Direktorica Turističke organizacije Bačke Palanke, Milica Stoisavljević, navela je da joj je želja da regataši iz Bačke Palanke ponesu lepe i nezaboravne trenutke.

Ovogodišnja regata je organizovala sa željom da promoviše nautičko-turističke potencijale Vojvodine, ali i da ukaže na važnost očuvanja prirodne sredine u plovnom području.

Prvi put, regatu je obeležila ekološka i humanitarna akcija koja je nosila slogan „Čista voda, čista ljubav“.

Regataši su tokom plovidbe, u saradnji sa svim lokalnim samupravama, odvajali otpad za reciklažu, navode u JVP „Vode Vojvodine“.

Deo prikupljenog materijala predat je Udruženju „Čepom do osmeha“, sa kojim će u saradnji, ovo preduzeće kupiti neophodna pomagala oboleloj deci.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari