Plastične kese kupuje tek svaki peti potrošač

Ostavite komentar


  1. Očekivao u tekstu da će se reciklaža otpada povećati, ni Vinča, a ni druge deponije nisu dugovečne, ali, avaj… Samo neke akcije, inicijative, komisije. Troše pare da bi ustanovili da smo zatrpani sopstvenim đubrem. Poverovaću o „ratu“ prema plastici kada budem video pogone za reciklažu, male ali vredne, u svakom mestu u Srbiji, a za Bgd deponija sa reciklažom i pretvaranjem ostatka u toplotnu energiju za grejanje, na primer ili elektrana. Sve ostalo su bajke za veliku decu koja iz svog sela mrdnula nisu

    1. Imas li ti predstavu koliko zagadjenje pravi pogon za reciklazu.
      Dacu ti primer: od Kragujevca do Valjeva, toliko jedan pogon zagadjuje.
      Jesi znao to, e pa hoce da ga otvore.
      Ne deponije nisu resenje, ali reciklaza trosi vise energije nego sto otpad vredi.
      Visoke peci su jedino resenje, ali t reciklaze nema.

  2. To kaze maxi, a kod ostalih samo iznose kese.
    Mozda zato sto su u maxiju najskuplje?
    Koja smejurija, svuda se koriste kese i to je nonsens da je iskorenjeno.

  3. Apsolutno je netačno da se nešto promenilo u pogledu ekologije. Umesto „markiranih“ kupujemo crne kese za smeće, i to je to. A najveći problem su, zapravo, male pvc kese na pijacama i u marketima. Da bi se nešto promenilo, treba ubaciti papirne kese svuda gde se prodaje roba na merenje.

    1. Korišćenje papirnih kesa umesto plastičnih je najveća moguca glupost. Za proizvodnju Tone papira treba poseci 15-17 stabala. Takodje plastične kese su neophodne zbog sakupljanja otpada. Najbolje rešenje je naplata plastičnih kesa jer smatram da kada se one naplaćuju onda nema potrebe da se bacaju već će biti iskorišćene ponovo kao kese za smece. Naplatim kesa je njihovo korišćenje već smanjeno za 70% i ne vidim razloga za njihovu zabranu jer će u tom slučaju biti povećana potrošnja kesa za smece. Takodje će se povećati potrošnja papira i seca drveća. Mislim da je problem plastičnih kesa previše uveličan jer se koristi u reklamne svrhe naših političara a time prikrivaju cinjenicu da nisu ucinili ništa na polju primarnog sakupljanja otpada i njegove reciklaže. Kese su 0,25% otpada u Srbiji šta je sa ostalim.

  4. Evidentno jeda ce upotreba plasticnih kesa biti smanjena.Problem su pijace gde jos nije nadjeno resenje.Ali se kod nas na veliko uvaljuju papirne ukrasne kese sa POLIESTERSKIM KANAPOM.nAROD MISLI DA SU EKOLOSKE, A U STVARI NJIHOVA DRSKA JE OD POLIESTERA. NJENO RAZLAGANJE JE DUZE OD 300 GODINA.Ogromne kolicine se uvoze i svete kese imaju drske od recikliranog poliestera sto je jos opasnije. I domaci proizvodjaci koriste prevaru i umesto pamucnih kanapa stavljaju poliesterske. Takva jedna kesa po tezini kanapa je kao 10 obicnih plasticnih kesa.To je odavno zabranjeno i Evropi pa i u Crnoj gori.Ministarstvo pod hitno da razmotri i uvidi da je kolicina takvih kesa impozantna.

  5. Cenu plastične kese povećati na 200 dinara najslabijeg kvaliteta, do 1000 dinara za jaču plastiku. E neka onda uzmu da ih bacaju.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.