Pobednice Mozzartovog konkursa kreću u osvajanje tržišta 1Foto: Promo/Mozzart

Uzgoj žalfije, proizvodnja kraft piva, peciva ili sveća i aromatičnih ulja, izrada narodnih nošnji… Ovo su samo neke od sjajnih ideja pobednica konkursa za podršku ženskom preduzetništvu. Kompanija Mocart, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost odabrala je sedam projekata kojima će dodeliti bespovratna sredstva za razvoj biznisa u ukupnom iznosu od 50.000 evra.

Na konkurs za podršku nezaposlenim ženama koji je raspisan ovog leta stiglo je više od 100 veoma zanimljivih predloga, a pobednice su: Jadranka Dimitrijević (Klek), Jelena Mlađenović (Ub), Ivana Cvetković (Niš), Lana Kurteš (Novi Sad), Dragana Simić (Ćićevac), Miljana Mišić (Vranje) i Nataša Janković (Šabac).

Ove hrabre žene prvi i najvažniji korak napravile su uz pomoć kompanije Mozzart, a podršku su dobile i na prijemu u Vladi Srbije, od prof dr. Darije Kisić Tepavčević i potpredsednice Vlade Srbije prof. dr Zorane Mihajlović.

Uslovi konkursa su bili takvi da su uključene kategorije osoba koje imaju najnepovoljniji položaj na tržištu rada: osobe starije od 50 i mlađe od 30 godina, koje su dugoročno nezaposlene, samohrane majke, pripadnice romske populacije, osobe sa invaliditetom…

Jadranka Dimitrijević (62) iz Kleka je po struci ekonomski tehničar, a bavila se finansijama 27 godina. Kada je ostala bez posla, okrenula se svojoj bašti i naučila da uzgaja voće i povrće.

“To mi je dosta pomoglo da ostanem pribrana posle gubitka posla. Onda mi je ćerka poslala konkurs u kome sam se odmah pronašla. Odavno sam htela da uzgajam lekovito bilje, jer je potražnja velika u našem kraju, a teško se nabavlja. Čudili su se svi zašto niko ne proizvodi žalfiju, a nije teška za uzgoj. Bio mi je potreban samo jedan snažan podsticaj da uđem u tu priču i, naravno, finansijska sredstva da kupim plac sa manjim plastenicima, kasnije i sušaru. Hvala Mozzartu, ministarstvu i Koordinacionom telu što su omogućili ovakav vid podrške za nezaposlene žene”, rekla je Jadranka.

Lana Kurteš iz Novog Sada pratila je društveno odgovorni rad kompanije Mozzart i osetila je pozitivnu energiju kada je čula za konkurs. Njene ekološke sveće se izrađuju kroz spoj poznavanja prirodnih zakona i integracije starih znanja.

„Osim estetskog, imaju i isceljujuće dejstvo, a ideja je da svaka žena ima neki predmet koji je podseća da je vreme za nju i njenu unutrašnju energiju. Više od deset godina radim sa ljudima, kao astrolog i lajf kouč, baš zbog dana znam koliko su ovakve stvari neophodne ženama u teškim fazama života“, poručila je nova preduzetnica.

Na važan korak odlučila se i mlada Ivana Cvetković (32), koja želi da se njeni pivski proizvodi nađu u ugostiteljskim objektima širom Srbije.

„Momak i ja volimo da pijemo kraft piva od prirodnih sastojaka, koja su kvalitetnija. Pre tri godine smo krenuli da proučavamo ceo postupak proizvodnje, kupili manju opremu i nabavili sirovine, ali smo za sad kuvali samo za prijatelje. Jedna devojka iz Niša je preko Instagrama šerovala Mozzartov konkurs i odmah sam se pronašla u tome. Imam dobrih ideja i rešena sam da kućno pivarstvo kojim se bavim iz hobija preraste u jednu ozbiljniju priču. Sada konačno imam i sredstva za to i nadam se da će se ovaj biznis sa Aleksinca proširiti i na Niš i druge veće gradove“, naglasila je Ivana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari