Počela izgradnja severne obilaznice oko Kragujevca 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Izgradnja severne obilaznice oko Kragujevac duge 22 kilometra počela je danas, a obeležavanju početka radova prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ugovor o projektovanju i izvođenju radova potpisan je u julu ove godine, a koštaće 265 miliona evra.

Obilaznica oko Kragujevca će biti spojena sa Koridorom 11 a projektovana je za brzinu od 100 kilometara na čas.
Prva faza obuhvataće izgradnju obilaznice u dužini od pet kilometara kroz katastarske opštine.

„Ovo će biti velika stvar za Kragujevac, a i za Milanovac. Obilaznica je će dati šansu Kragujevcu da uredi centar grada. Ovo rešava 80 odsto problema Kragujevca, kaoi pitanje zagađenosti, infrastrukture“, rekao je Vučić.

Obilaznicu gradi konzorcijum srpskih kompanija koje, po rečima Vučića, neće moći da dobiju druge poslove ako tu saobraćajnicu ne završe u planiranom roku.

„U ovom trenutku radi se mnogo auto-puteva i brzih saobraćajnica. Čekali smo mnogo godina na mnoge puteve“, rekao je Vučić.

Istakao je da postoje veliki problemi u održavanju puteva u Srbiji.

„Umemo da izgradimo, ali ne i da održavamo“, rekao je Vučić.

Ocenio je da je za Srbijuvažno da kompanija Stelantis u Kragujevcu u junu iduće godine pokrene fabriku za proizvodnju električnog vozila „fijat panda“ zato što će imati veliki izvozni potencijal.

„U Kragujevcu bi mogla da bude fabrika sa najvećim izvoznim potencijalom i da se takmiči sa Ziđinom i železarom u Smederevu. To bi uticalo na rast bruto domaćeg proizvoda u drugoj polovini sledeće godine i daljem povećanju plata, penzija, životnog standarda“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari